Doorwerkvoorzieningen op de steiger zijn ideaal, behalve bij windkracht 11. Wie na de storm van maandag nog niet geloofd in de destructieve kracht van windstoten, moet deze video eens bekijken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ankers
In de dagelijks praktijk ontstaan de meeste ongelukken met (rol)steigers als gevolg van het niet goed verankeren of het ontbreken van stabilisatoren. Maar als de wind eenmaal vat heeft op een constructie met windbreekgaas of afschermfolie, dan helpen zelfs de zwaarste ankers niet.
Video
De steiger die in deze video bezwijkt stond weliswaar in Denemarken, dat maandag ook door de storm werd geteisterd, maar is exemplarisch voor de ongekende krachten die in dit soort omstandigheden kunnen optreden. Gelukkig vielen er geen gewonden.
Maatregelen
Misschien komt het een beetje over als het dempen van de put als de kalf is verdronken, maar neem maatregelen als harde wind wordt aangekondigd en verwijder als het kan de afscherming tijdig. We hebben vandaag vast niet de laatste herfststorm van dit jaar gehad. En windkracht 11 mag dan niet zo vaak voorkomen, als stormachtige wind net uit de verkeerde hoek op een steigerconstructie staat, is er geen houden meer aan. Neem maatregelen als het kan. Om ongelukken en slachtoffers te voorkomen, maar ook omdat het verleden heeft geleerd dat verzekeraars in dit soort situaties toch moeilijk kunnen gaan doen.
Controleren
Hopelijk staat uw steiger er nog in volle glorie bij, maar laat die dan eerst wel controleren door deskundige personen voordat u weer iemand de steiger opstuurt. De steiger mag na extreme weersomstandigheden pas weer worden gebruikt als dat door een speciale kaart of zogenoemde steigerlabel is aangegeven.