Ga naar hoofdinhoud

Street art


Voor onze doelgroep, de schilders- en onderhoudssector, is het werken met spuitbusverf bij decoratieprojecten (nog) een te-ver-van-mijn-bed-show. Dat het ‘schilderen’ met spuitbussen een mooi eindresultaat kan opleveren, bewees street art-kunstenares Rosalie de Graaf onlangs in een project te Aalten.

In het deze week verschenen Eisma’s Schildersblad nummer 11 leest u hier meer over. Rosalie de Graaf, alias RoosArt, transformeerde in Aalten vier grote voersilo’s op een boerderij tot fraaie kunstwerken in de buitenruimte. De Graaf bracht hyperrealistische portretten van Achterhoekers op deze reservoirs aan.

Volgend jaar zullen nog acht andere silo’s in de regio in street art-stijl worden ‘geschilderd‘. Dit moet leiden tot een Silo Art Tour als toeristische attractie in de regio. Een leuk initiatief.

Je zou kunnen zeggen dat street art er altijd al is geweest, want in de kunstgeschiedenis kunnen we veel periodes aanwijzen waar mensen tekeningen maakten op openbare plekken. Denk aan de grottekeningen gemaakt door de Neanderthalers, de Egyptische hiërogliefen en de graffiti van de Vikingen en indianen. Graffiti aanbrengen met spuitbussen ontstond rond 1960 en werd decennialang vooral als een illegale activiteit gezien.

In de jaren tachtig ontwikkelde zich street art met spuitbussen. Het verschil tussen graffiti en street art is dat graffiti meestal gaat om een ‘name tag’, waarbij het de kunstenaar niet gaat om de boodschap of wie dit te zien krijgt. Bij street art probeert de kunstenaar echter iets te vertellen of iets teweeg te brengen, waarbij zo veel mogelijk mensen het moeten zien.

Street art als kunstvorm is de laatste jaren steeds meer mainstream geworden. Het betekent dat dergelijke specialisten in toenemende mate in opdracht van  bedrijven, verenigingen, overheidsinstellingen of andere instanties werken. Denk in dat kader onder andere aan het in opdracht uitvoeren van legale muurschilderingen die de openbare ruimte moeten verfraaien. Door de vele opdrachten kan mural-specialist Rosalie de Graaf inmiddels bestaan van haar kunstzinnige werk.

Street art kan mogelijk ook voor reguliere schildersbedrijven een extra bron van inkomsten vormen. Zoals vele bedrijven binnen hun personeelsbestand altijd wel enkele restauratie-, decoratie- of behangspecialisten in huis hebben voor specifieke klussen, zo zou dat wellicht ook kunnen bij het maken van murals. Ik denk dat met name de jonge generatie schilders hier wel open voor staat.

Een goed praktijkvoorbeeld vind ik Cornelis Kootstra, die sinds 1998 de kost verdient als allround schilder, maar daarnaast naam maakt als specialist in airbrush. Zo gaan twee verschillende schilderdisciplines goed samen. Het maakt het schildersvak nóg gevarieerder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn