Lang verwacht, nu eindelijk in werking: de nieuwe Aanbestedingswet. Meer mkb-vriendelijk en transparanter was de opzet. Maar of het er ook gemakkelijker op wordt?
Eén wet die het aanbesteden van alle aanbestedingen door de overheid regelt. Dat is de bedoeling van de nieuwe Aanbestedingswet. Ook monopolisten als ProRail en de NAM moeten de wet bij hun aanbestedingen volgen en voor private instellingen, zoals woningcorporaties, geldt dat er steeds hogere eisen worden gesteld aan de professionaliteit van hun aanbestedingsprocedures, dus ook zij worden geadviseerd hier met een schuin oog naar te kijken.
Transparant
Harm Jellema was voor Eisma’s Schildersblad (meer hierover in nummer 7-2013) bij een studiebijeenkomst over de praktische gevolgen van de nieuwe ‘Aanbestedingswet 2012’, georganiseerd door het Verf Advies Centrum (VAC) en Aanbestedings-advies Van Wijck. Een gemêleerd gezelschap, met vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties, scholengemeenschappen, bouw- en onderhoudsbedrijven, was hier op afgekomen. Na afloop was de algehele opinie van de toehoorders: wellicht wél transparanter, maar niet gemakkelijker.
Mkb-bedrijven
Belangrijke doelstelling van de nieuwe wet is de toegang tot overheidsopdrachten (tot vijf miljoen euro, daarboven gelden de Europese aanbestedingsregels) voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) te verbeteren. Het gelijkheids-, transparantie- en proportionaliteitsbeginsel staan hoog in het vaandel. Zo mogen opdrachten in principe niet meer worden geclusterd en mogen geen onnodig hoge omzeteisen worden gesteld. De kans dat kleinere bedrijven een opdracht binnenhalen, neemt hierdoor toe.
Gunningscriteria
Ook is inkopen op de laagste prijs niet meer zonder meer toegestaan. Andere gunningscriteria, bijvoorbeeld het voorkomen van milieubelasting, kunnen worden meegewogen. Welke criteria worden gekozen en hoe die worden gewogen bij het bepalen van de ´economisch meest voordelige inschrijving´ moeten in de aanbesteding duidelijk worden omschreven. Hetzelfde geldt voor de criteria die aan de basis liggen van verschillende (milieu)certificaten. Die moeten allemaal worden opgesomd; vragen naar een specifiek certificaat is uit den boze, want dat is discriminatie. Ik hoor de ambtenaren al zuchten en voorzie op dit punt veel extra papierwerk.
Tendernet
De grootste winst aan opdrachtnemerszijde, los van het feit dat je als mkb-bedrijf nu meer kans hebt door de voorselectie te komen, is misschien wel dat er nu één centraal punt is waar alle aanbestedingen van de overheid zijn te vinden. Per 1 april moeten alle overheidsaanbestedingen namelijk worden gepubliceerd op www.tenderned.nl. Dit scheelt veel zoekwerk. Dus wat let u, en schrijf u als schilder- of onderhoudsbedrijf vandaag nog in op TenderNed.