Ga naar hoofdinhoud

‘Verborgen’ schilderpracht


Als we op vakantie in het buitenland zijn, vinden we het heel normaal om in die omgeving een historische kerk, synagoge, kathedraal of tempel te bezichtigen. Zo staan de Sagrada Familia in Barcelona, Sacre Coeur in Parijs en Sint Pieter in Rome op menig city-trip lijstje.

Zodra de vakantie weer voorbij is, doen we dat gek genoeg niet of nauwelijks bij dergelijke gebouwen in onze eigen leefomgeving of elders in Nederland.

En dat terwijl er in eigen land ook fraai religieus erfgoed is te aanschouwen, met vaak prachtig decoratieschilderwerk. 

Museum Catharijneconvent in Utrecht, rijksmuseum voor de kunst en het erfgoed van het christendom, besloot in 2017 een initiatief op te zetten om meer aandacht te genereren voor bijzondere religieuze gebouwen in ons land en dat resulteerde in het ’Grootste Museum van Nederland’.

Men wist onder deze benaming diverse kerken te bewegen hun deuren open te stellen. Het zijn allemaal religieus actieve gebouwen die, wat Museum Catharijneconvent betreft, een ‘Michelinster’ verdienen en een bezoek meer dan waard zijn.

Zo is het bijvoorbeeld voor liefhebbers van decoratieschilderwerk smullen geblazen in de Grieks-orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam. Deze kerk werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw door de Griekse kunstenaar Panayiotis Tetsis van onder tot boven beschilderd met kleurrijke voorstellingen van het leven van Sint-Nicolaas en andere heiligen in de Grieks-Byzantijnse stijl.

Of neem de kleurrijke schilderingen in de Cenakelkerk bij Nijmegen: geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits hier aan het begin van de twintigste eeuw een rooms-katholiek totaalkunstwerk.

Zo is er in elk van de inmiddels 22 aangesloten gebouwen bijzonder schilderwerk te zien. Het Grootste Museum is dan ook een aanrader voor iedere schilder.

Met de deelname van twee moskeeën en een tempel in 2023 zet Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van nationaal religieus erfgoed. Zo doet nu ook de Ulu Moskee in Utrecht mee.

Wij namen een kijkje in dit fraaie gebouw en kwam er veel verguldwerk tegen (zie pag. 22-24) in het januari-nummer van Eisma’s Schildersblad, dat deze week bij de abonnees op de mat valt en inmiddels ook online is te lezen.

Foto: Museum Catharijneconvent

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >