Ja, nee, ik weet heus wel dat er buiigheid voorspeld is. En opti- of juist pessimisten blijven maar zeggen dat de laatste twee Elfstedentochten in februari verreden worden. Dus het zou nog kunnen: zo’n winter zoals iedereen die nu professional bezig is (mijn publiek) zich nog wel kan herinneren: met sleëen in de straten, ijs op de meren en kleumend koud achter het doorwerkscherm.
Hoe warmer hoe roder
Een paar dagen geleden stond het plaatje boven deze blog ook in mijn dagblad: een kleurenweergave van de gemiddelde temperatuur in Nederland sinds 1900, opgesteld door Karin van der Wiel, een post-doc wetenschapper bij het KNMI. Hoe warmer het jaar gemiddeld is hoe minder diepblauw en hoe meer dieprood.
Nooit kou meegemaakt
Dat maakt wel even wat duidelijk, he? Alle oranje jaren beginnen midden jaren 70. Van der Wiel in de Volkskrant: ‘Ik ben geboren in 1983, je kunt zien dat ik vergeleken met de generatie voor mij nooit een echt koud jaar heb meegemaakt.’
Hoosbuien in het buitenseizoen
We moeten, kortom, deze winter niet zomaar als een kwakkelwinter beoordelen. Net zoals we de extreme hitte van bijna 40 graden van afgelopen zomer en van de zomer twee jaar geleden niet als toeval moeten zien. En dan die tropische hoosbuien nog, het hele jaar door, maar vooral tussen april en oktober, priecies tijdens het buitenseizoen.
Schilder zorg voor schuilwerk met airco
Het gaat hier om een structureel verschijnsel, waar je als bedrijf dat zo met de natuur leeft als het schildersbedrijf iets mee zou moeten. Bijvoorbeeld: in de zomermaanden zorgen voor schuilwerk, niet tegen de regen maar tegen de hitte: binnenwerk op plekken waar de airco aanmag. Misschien moet je wel in plaats van heaters draagbare airco’s aanschaffen, liefst een airco die een beetje duurzaam is, maar die moet volgens mij nog worden uitgevonden.
Buitenwerk op de winterdag
En voor de ‘winterdag’ zou je misschien een voorraadje niet-schuilwerk moeten hebben: alles klaarleggen zodat je op dagen als vandaag bij mensen aan de gevel kunt verschijnen voor dat kozijnklusje, die dakoverstek of die luiken. Want een mooie lakdag als vandaag, kom daar nog maar eens om in het buitenseizoen.