Ga naar hoofdinhoud

Vragen over overgangsrecht


Per 1 juli is het nieuwe ontslagrecht in werking getreden. Dat werd gevierd op een bijeenkomst in Nieuwegein waar minister Lodewijks Asscher bij aanwezig was. Ik mocht er, als advocaat specialist arbeidsrecht, ook bij zijn. Gezamenlijk werd er naar de klok van 24:00 uur afgeteld. Bepaald nog niet alles is duidelijk.

Er was en is nog steeds veel ophef over flexwerkers. Maar verrassend weinig ophef is er nog over het feit dat een werkgever twee jaar lang moet doorbetalen voor een zieke werknemer. Een absurd lange termijn, die – ondanks verzoeken daartoe ook vanuit de Tweede Kamer – maar niet wordt verkort, al heeft minister Asscher daarover pas een paar proefballonnetjes losgelaten.

Oude regeling

Daarnaast blijkt de nieuwe wetgeving nog niet helemaal overal doorgedrongen te zijn. In veel sociale plannen en in cao’s wordt niet de nieuwe transitievergoeding ge-eist of vastgelegd, maar de veel hogere “oude” ontslagvergoeding volgens de Kantonrechtersformule.

Hoge inkomens

En dan zijn er berichten in de krant dat de met name de hogere inkomens “last hebben”  van de lagere transitievergoeding. Daarbij is gekeken naar de transitievergoeding en de WW uitkering. Maar hier is de verwachting dat met name bij de hogere inkomens een mogelijke ontslag veelal zal worden uit onderhandeld. Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden kunnen werkgever en werknemer van alles overeenkomen in een vaststellingsovereenkomst, de transitievergoeding geldt in dat geval niet.

Overgangsrecht

Tot slot blijkt het overgangsrecht ten aanzien van de transitievergoeding niet geheel duidelijk. Deze transitievergoeding heeft onmiddellijke werking per 1 juli, maar toch heeft niet iedereen wiens arbeidsovereenkomst eindigt na 1 juli 2015 recht op de transitievergoeding. Dat is namelijk afhankelijk van de vraag wanneer het verzoek tot verkrijging van de ontslagvergunning of het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst is ingediend. Is dat gebeurd voor 1 juli, dan geldt nog het oude ontslagrecht en is er dus geen recht op een transitievergoeding, ook al wordt de arbeidsovereenkomst eerst pas na 1 juli 2015 opgezegd.

Ook het nieuwe ontslagrecht is nog volop in beweging. De eerste vaststellingsovereenkomsten worden nu gesloten volgens het nieuwe recht. De praktijk zal ons leren of, en zo ja welke, er zullen standhouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan