Ga naar hoofdinhoud

Wecycle


Zo kwam ik onder andere in de stand van Wecycle terecht. Op de beursvloer aanwezig om de bouwsector te bewegen meer afgedankte lampen in te leveren voor recycling. Bij bouw, onderhoud, renovatie en sloop komen vaak veel afgedankte tl-buizen, spaarlampen en armaturen vrij. Doorgaans komen deze lampen bij het gewone bedrijfsafval terecht waardoor ze niet gerecycled kunnen worden. Om weggooien tegen te gaan, informeerde Wecycle bezoekers van de Internationale Bouwbeurs over de mogelijkheden voor verantwoorde afvoer en recycling van lampen.  Bouwghetto 051

De tweejaarlijkse Internationale Bouwbeurs zit er weer op. Met een totaal aantal van ruim 80.000 bezoekers was de organisatie redelijk tevreden. Vorige week was ik anderhalve dag op de beursvloer in Utrecht aanwezig. Omdat de ‘verfhallen’ in deze editie ontbraken, was er meer tijd om eens een kijkje te nemen bij andere exposanten. Bedrijven die je normaliter niet zo snel tegen het lijf loopt in onze branche, maar die best wel interessante noviteiten hebben te bieden voor de schilders- en onderhoudsmarkt.

Uit de laatste cijfers blijkt dat ruim 80% van alle in te zamelen lampen en armaturen uit het professionele circuit komt. Maar Wecycle ziet daarvan slechts 35% terug bij de inzameling. In totaal komt er jaarlijks 3,6 miljoen kilo energiezuinige verlichting vrij. Om afgedankte verlichting optimaal te kunnen recyclen, moeten de tl-buizen, spaarlampen en armaturen ingeleverd worden. Dan kan energiezuinige verlichting voor meer dan 90% gerecycled worden. Door recycling blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht.

Inzamelmiddelen

Wecycle biedt verschillende inzamelmiddelen waar oude lampen en armaturen veilig in kunnen worden opgeslagen. Bij een sloop- of renovatieproject waarbij alle verlichting in één keer wordt vervangen, komen grote hoeveelheden lampen vrij. In dat geval kan Wecycle containers plaatsen waarin de verlichting kan worden gedeponeerd. Voor alle inzamelmiddelen geldt; als ze vol zijn, haalt Wecycle ze gratis op en zorgt ervoor dat de afgedankte lampen optimaal gerecycled worden. Een mooi initiatief, die prima past in de huidige duurzaamheidshausse. Onderhouds- en renovatiebedrijven kunnen hier hun voordeel mee doen.

Navraag leert dat Wecycle een handelsnaam  is van de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten ( NVMP). De opdrachtgevers van Wecycle zijn zeven productstichtingen waarin 1.600 producenten en importeurs zijn verenigd. Dit zijn de Stichting Bruingoed, de Stichting ICT Milieu, de Stichting LightRec Nederland, de Stichting Metalektro Recycling, de Stichting Verwerking Centrale Ventilatoren, de Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en de Stichting Witgoed.  

Wecycle zorgt in opdracht van producenten en importeurs voor verantwoorde inzameling, garandeert recycling met een hoog milieurendement en rapporteert hierover aan de overheid. De producenten en importeurs hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting verantwoord te laten inzamelen en recyclen.  Ik zou zeggen: Doe u voordeel met Wecycle en informeer eens naar de inzamelmiddelen die de organisatie biedt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn