Je zal maar als schilder werkloos op de bank zitten en worden geconfronteerd met het nieuws dat de schildersbranche op de korte (onderzoek USP) of middenlange termijn (Sectorplan Schilderen en Onderhoud) en tekort aan vakkrachten heeft.
Sectorplan
Dat is in lijn met de prognoses die worden gedaan in het Sectorplan Schilderen & Onderhoud en Afbouw, al verwachten de samenstellers dat pas in 2015 het absolute dieptepunt is bereikt. Tot die tijd zullen nog circa 6.780 werknemers de sector verlaten, waarvan minimaal 2.880 daadwerkelijk werkloos raken. Pas in 2016 zal de behoefte aan werkenden met ongeveer 5 procent stijgen. Rekening houdend met pensionering, arbeidsongeschiktheid et cetera zullen er bruto 5.297 nieuwe, onervaren, werknemers de sector moeten instromen, aldus het sectorplan.
Wishfull thinking
Volgens Frans Liebregts, als ondernemer geen onbekende in de onderhoudsmarkt, is dit echter wishfull thinking. In een ingezonden brief in Eisma’s Schildersblad nummer 2-2014 neemt hij stelling tegen deze euforie. Waar moet het werk vandaan komen waar al die extra arbeid voor nodig is, is zijn kritiek.
Economische groei mag je niet automatisch gelijkschakelen met herstel van de werkgelegenheid in de schilders- en onderhoudsbranche, is de kritiek van Liebregts. Los van de crisis is de wereld om ons heen namelijk aan het veranderen. Ruim 13 procent van de kantorenmarkt staat leeg en er is ook nog eens sprake van 12,5 procent verborgen leegstand. Bovendien staat van het kantorenvastgoed 50 procent onder water en nog eens 25 procent op het randje van verzuipen. Conclusie van Liebregts: de eerste vijf tot tien jaar is geen geld is voor onderhoud of renovatie en door de toename van flexwerkplekken en thuiswerken zijn er in de toekomst alleen maar minder kantoren nodig.
Winkelpanden
Door de stijgende internetverkopen zal 40 tot 70 procent van de winkelpanden leeg komen te staan, verwacht Liebregts. Bedrijfsruimtes, fabrieken en dergelijke hebben qua financiering hetzelfde probleem als de kantoren- en winkelmarkt, dus daarvan is ook geen heil te verwachten. De overheid zal, links- of rechtsom, moeten bezuinigen de komende jaren. En het onderhoud dat er nog gedaan kan worden, wordt in ruime mate uitbesteed aan mensen uit de MOE-landen. Hoezo een voorzien tekort aan arbeidskrachten, is de boodschap van Liebregts.
Kunststof
Uit het onderzoek van USP blijkt dat, naast het vergroten van de instroom, efficiënter werken ook als mogelijkheid wordt gezien om te dealen met een mogelijk toekomstig tekort aan arbeidskrachten. Mechanische applicatie staat daarbij met 42 procent bovenaan. Ontwikkeling en inzet van betere verven (snellere dekking, makkelijkere verwerking, et cetera) wordt door een kwart van de schildersbedrijven tevens als optie gezien. Gebruik van materialen die niet meer geschilderd hoeven te worden, zoals kunststof kozijnen, ziet 7 procent als een oplossing. Materialen die verf vervangen, zoals folies, ziet 5 procent als alternatief.
Volgens USP is het logisch dat weinig schilders een oplossing aandragen die hun rol in het onderhoudsproces verkleint. Het onderzoeksbureau oppert echter dat die opties mogelijk aan opdrachtgeverzijde op meer enthousiasme kunnen rekenen.
Halveren
Hier zitten USP en Liebregts min of meer op één lijn. De ondernemer voorziet dat in de woningmarkt, traditioneel het grootste segment, door de toename van onderhoudsarme kozijnen (40 procent is reeds van kunststof of aluminium en dit aandeel zal verder groeien) in de toekomst steeds minder onderhoud nodig zal zijn. En steeds duurzamere verfsystemen zullen hun sporen achterlaten. Alleen al door de verlenging van het onderhoudsinterval van vijf naar tien jaar zal het aantal benodigde schilders halveren, betoogt Liebregts.
Wie er gelijk heeft, de toekomst zal het leren. Maar een sector die leeft, bouwt aan zijn toekomst. Het lijkt mij dus niet verstandig om alleen de tijd zijn werk te laten doen.
Een lastig onderwerp. Ik ben van mening dat het steeds moeilijker wordt goed personeel aan je te binden.
Een schilder of meerdere goede schilders voor het schilderen zijn lastig te vinden. Veelal werken de goede schilders voor zichzelf. Tjaa eenmaal in de tien jaar verven… Daar geloof ik voorlopig nog niet in.
Of ik wil het niet aannemen.
Succes met de handel!
Reginale vakachilders afdeling Amsterdam
Eddie
het gaat er niet om of er goede schilders zijn, alles gaat naar uitzendbureaus en als zzper verder, en de instroom als schilder moet over een een x aantal jaren misschien wel omhoog , schilders die rond de 55 jaar zijn zijn het zat om steeds voor andere uitzendbureaus te werken, geen arbeidsvreugde, geen zin meer in het vak ,het als maar moeten afwachten van wanneer word ik nu weer ontslagen word tegen 70%van het al armoedige loontje die uitzendbureaus bieden ,wel of geen tekort aan schilders daar wil wel een antwoord op geven voor de jongere schilder ,stop met dit vak en ga verder leren ,
laat de werkgevers maar gebruik maken van mensen die nog voor hun willen werken ,het is schrijnend hoe het schildersvak in ,n paar jaar tijd om zeep is geholpen door uitzend krachten in te huren en het vaste personeel er uit gegooit word ,zogenaamd omdat het goedkoper zou zijn , nee er zit heel wat anders achter ,geen binding meer mensen en ze te pas en onpas er uit gooien als de winter er aankomt, in het voorjaar mag je weer aanhoren dat er harder gewerkt worden , voorstel aan Wouter Mooj, geef eens aan in ,n blog ,of de schilder nog wel blij is met z,n baan ,jong en oud ,en of de schilder wel weet wat en hoe er met ze worden omgegaan als ze weer bruikbaar zijn ,en wanneer ze niet bruikbaar zijn , moderne slavernij noem ik het schildersvak , hoeveel schilders zitten er nu thuis in deze natte periode in 2016? graag een reactie van Wouter Mooj