Ga naar hoofdinhoud

ABN-econoom: schilder wordt gedigitaliseerd


Bouwberoepen als schilder, lasser, betonarbeider en dakdekker lopen een grote kans om gedigitaliseerd te worden. Dat stelt Madeline Buijs, sectoreconoom Bouw en Infra bij ABN-Amro in een ‘Insight’-bericht.

De genoemde beroepen zijn volgens Buijs ‘laagtechnisch’. Zogenaamde ‘hoogtechnische’ beroepen, zoald die van architecten en ingenieurs zouden minder onder druk staan van de komende digtialisering en robotiseringsgolf die ze voorziet.

Buijs noemt geen voorbeelden van het robotiseren van de laagtechnische beroepen. Wel noemt ze BIM-systemen en 3D-printen als ontwikkelingen in de bouwsector. Verschijnselen waar nu juist hoger opgeleiden mee te maken hebben.

Het artikel van Buijs verwijst naar een door Economisch Bureau Nederland opgestelde en door ABN Amro verspreide nieuwsbrief. Dit EBN is onderdeel van ABN Amro. Contactpersoon: Madeline Buijs. In het rapport van de EBN wordt het voorbeeld van de metselrobot en van de stratenmakersrobot genoemd, beide in een zeer experimenteel stadium. De schilders komen naar voren in een grafiek, ontleend aan een publicatie van twee inmiddels overleden Engelse economen, een literatuurstudie en een poging tot indeling van 760 verschillende beroepen.

Buijs antwoordt Schildersvak.nl per Twitter dat ze denkt dat er spoedig een robotisering van schilderwerk te verwachten is. Wij betwijfelen dat, al was het maar omdat het al jarenlang geprobeerd wordt. Onze opmerking dat juist het middenkader bedreigt wordt door digitale ontwikkelingen blijkt Buijs bij navraag te onderschrijven.

lees hier de Insight van econome Madeline Buijs

4 reacties op “ABN-econoom: schilder wordt gedigitaliseerd

  • Frits

    Ik vrees dat mevrouw Buijs zelf eerder gedigitaliseerd gaat worden. Veel van haar collega’s bij de bank zijn haar al voorgegaan.

  • Hoezo is schilder een laag technisch beroep godverdomme. …… sorry maar hier wordt ik echt boos van. Heeft zij zich wel een verdiept in de bouwberoepen pfffff wat een dom wicht.

  • Zoals wel vaker het geval is bij toekomstvoorspellers, is de glazen bol van mevrouw Buijs uiterst vaag. Behalve dat ze niet beschrijft wat die digitalisering nu inhoud maakt ze wel alvast onderscheid tussen laagtechnische- en hoogtechnische beroepen waarbij de eerste categorie gevoeliger zou zijn voor robotisering. De Schildersvakkrant wijst terecht op het eerder tegenovergestelde.

    Even los van de studie waarop mevr. Buijs haar ‘insight’ bericht op baseert mag het duidelijk zijn dat creërende robots enkel voorgeprogrammeerde en dus beperkte taken kunnen uitvoeren. Onvoorziene en daardoor gecompliceerde taken (dagelijkse kost voor een schilder) vergen voor een robot een samenspel tussen zoveel factoren dat de ontwikkelingskosten ervan in geen verhouding staan met de te verwachten winst. Tenzij je een fanatiek ‘Trekkie’ (Startrek adept) bent natuurlijk.

  • Jan Trimpe

    Het slaapkamerplafond en de muren DIGITAAL opgemeten. De opgave DIGITAAL verwerkt. De prijsopgave DIGITAAL en separaat met de post verstuurd (waar de postcode weer DIGITAAL gelezen wordt). De opdracht per ISDN telefoon ontvangen. De kamer jonglerend tussen bed, kast, wastafel en plaktafel fysiek behangen en gewit.
    Een knappe analist die hieruit voldoende data kan verzamelen om dit werk dan DIGITAAL als input kan benutten voor automatisering.
    Het stuk van mevr. Buijs komt té vroeg.
    Het is nog maar maart, dus nog geen 1 april.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >