In de Actieagenda Wonen spreken de partijen af om met een volgend kabinet snel te gaan bouwen. Momenteel worden er 71.000 woningen per jaar gebouwd. Dat aantal moet worden opgeschroefd tot boven de 100.000. De partijen willen dat het nieuwe kabinet daaraan actief bijdraagt, met onder meer financiële steun, betere investeringsvoorwaarden en nieuwe beleidsmaatregelen. Een minister van Wonen, Ruimte en Leefomgeving moet de uitvoering coördineren.
Oud-minister en initiatiefnemer Martin van Rijn – voorzitter van Aedes, de vereniging van woningcorporaties – vindt dat te veel mensen nu wachten op een huis. Het woningtekort bedraagt ruim 300.000 huizen. Het bouwplan voorziet in zowel koop- als huurwoningen, gelijkelijk verdeeld over het sociale segment, middensegment en de vrije sector. Om snel en goedkoop te bouwen, denkt de wooncoalitie aan huizenfabrieken om energieneutrale woningen te leveren.
Mede door de invoering van de verhuurdersheffing in 2014 – waardoor corporaties minder eigen geld hebben – is de woningbouw in Nederland gestagneerd. De samenwerkende partijen willen dat deze heffing wordt afgeschaft, zodat het geld dat nu naar de schatkist gaat, kan worden aangewend voor woningbouw.
Dat verwachtingen dikwijls niet uitkomen blijkt uit het artikel ‘Substantiële groei woningmarkt biedt veel kansen’ in Sikkens BouwBulletin van 2000 nr. 66 jan. p. 16-17 waarin Frans Boumans, marketing manager Sikkens Bouwverven destijds.
Hij spreekt hierin zijn visie uit over de toekomst van de woningbouw in Nederland en die van het schilderwerk. Bij voorkeur op basis van cijfers en reële aannames. Volgens hem ‘kun je op die manier in het begin van de volgende eeuw in Nederland redelijk in kaart brengen.’
Er is berekend dat Nederland rond 2040 zeventien miljoen inwoners zal tellen. Dat betekent dat voor twee miljoen nieuwe inwoners de komende decennia nieuwe woningen gebouwd
moeten worden. Twintig jaar eerder zijn dit er al meer inwoners.
Wie is de volgende trendwatcher?
Dankzij wanbeleid van de politiek is er na de 2e wereldoorlog al een huisvesting probleem , m.u.v. het tweede tijdvak tachtiger jaren toen stonden er advertenties in de dagbladen met aanbiedingen van huurwoningen door woningbouwverenigingen.
Het is wel te gemakkelijk verwoord dat alleen door de invoering van de verhuurdersheffing
de woningcorporaties minder eigen geld hebben, de ene wel de andere niet.