Ga naar hoofdinhoud

OnderhoudNL biedt minister Koolmees ‘Banenplan’ aan


Het plan om ‘coronawerklozen’ grootschalig van baan-naar-baan in de onderhoudsbranche te begeleiden, is donderdag aangeboden aan minister Koolmees van Sociale Zaken. Dit gebeurde door OnderhoudNL en MKB-Nederland.

Henk den Boer en Jacco Vonhof, respectievelijk de voorzitters van Koninklijke OnderhoudNL en MKB-Nederland boden donderdag het plan aan dat voorziet in de verzorging van opleiding, begeleiding en baangarantie voor ‘overstappers’ op de arbeidsmarkt als gevolg van de coronacrisis. Deze aanpak werd half november tijdens de digitale Ondernemersdag van OnderhoudNL gepresenteerd. Er is ruimte om zo’n vijfduizend mensen te plaatsen in dit traject, dat een beroep doet op het sociaal plan van het kabinet om ‘coronawerklozen’ naar nieuw werk en inkomen te begeleiden.

Op de foto van links naar rechts: Okke Spruijt – directeur OnderhoudNL, Henk den Boer – voorzitter OnderhoudNL, Wouter Koolmees – minister van Sociale Zaken en Jacco Vonhof – voorzitter MKB-Nederland

Drie routes

Voor kandidaten zijn er drie basisopleidingen mogelijk: Schilderen, Allround medewerker en Middenkader/Management. In aansluiting op de regionale mobiliteitsteams die Koolmees in zijn plan voorziet, richt de onderhoudsbranche een branche-mobiliteitscentrum in waar mensen op gesprek komen. Daar wordt uitgezocht wat voor soort beroep en basisopleiding in de onderhoudsbranche bij hen past. De basisopleiding duurt zestien weken en vindt plaats op één van de 26 lokaties van OnderhoudNL in het land.

Baangarantie

Om de maand volgt een stage in een bedrijf om zo snel mogelijk het geleerde in de praktijk te brengen. Na de basisopleiding treedt men in dienst bij een schilders- en onderhoudsbedrijf met een baangarantie van tenminste twee jaar. In die twee jaar zijn nog eens vier terugkomdagen ingepland voor verbeteringen van vaardigheden. Tijdens de basisopleiding wordt de kandidaat betaald door de ‘oude’ werkgever en de kosten voor het plan krijgt deelfinanciering vanuit de bedrijfstak en het sociaal plan van Koolmees.

Vergrijzing en verduurzaming

Den Boer: “De schilders- en onderhoudsbranche kampt ten eerste met vergrijzing. Dat kan niet worden opgevangen met alleen mensen via de reguliere opleiding. Wij hebben dus zij-instromers nodig uit ‘aanpalende beroepen’, zoals standbouw, evenemententechniek en dergelijke. Daarnaast zien wij een grote verduurzamingsopgave bij opdrachtgevers, waardoor wij nog fors kunnen groeien.”

Volgens OnderhoudNL noemde Koolmees het plan “een mooi initiatief” dat mensen help van werk naar werk. “Dit is precies wat Nederland nu nodig heeft: met verschillende partijen zoeken naar oplossingen die werken”

Eén reactie op “OnderhoudNL biedt minister Koolmees ‘Banenplan’ aan

  • B. Breur

    Heel leuk plan, maar Onderhoud NL, zorg eerst maar eens voor een fatsoenlijk CAO voor de schilders, want dat is om te huilen.
    Finaal uitgehold.
    Daarna proberen om mensen enthousiast te maken voor het vak.
    Groot aantal nieuwkomers zijn binnen een jaar alweer vertrokken uit het vak mede door bovenstaand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Inspiratie-event ‘Vrouwen in Vastgoedonderhoud’

Toolbox ‘Dieselmotoremissie’ gelanceerd

HJL Groep uit Havelte is nu ERM-gecertificeerd

Tekort aan vakkrachten onder de loep

Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL


Naar archief >