“In plaats van collectiviteit, zoeken we nu de loyaliteit in de bedrijfstak op.” Dat zeggen Okke Spruijt en Ruud Maas, respectievelijke directeur en voorzitter van OnderhoudNL, in een toelichting op Code Groen.
Dat OnderhoudNL onderwijs, arbozaken en projecten in de schilders- en onderhoudsbranche vanaf 2016 in eigen regie wil organiseren, was bekend. Hoé, viel te lezen in het eigen magazine dat half juni bij de leden in de bus viel. De reacties op deze plannen, die onder de verzamelnaam ‘Code Groen’ zijn gepresenteerd, zijn op z’n zachtst gezegd gereserveerd. Reden om de twee OnderhoudNL boegbeelden om een toelichting te vragen. Dit interview is te lezen in Eisma’s Schildersblad 07-2015 en hier al voor abonnees met een digitaal abonnement.
Financiering
In het artikel wordt ook iets meer duidelijkheid gegeven over de financiering van de plannen. Alle bedrijven onder de cao dragen nu nog 1,05% van de loonsom van hun werknemers af voor onderwijs, arbo en brancheprojecten. In totaal 4,4 miljoen euro. Deze afspraak is opgezegd en komt te vervallen. OnderhoudNL gaat het zelf organiseren. Bedrijven die lid zijn van OnderhoudNL betalen straks mee via een bedrijfstakheffing die in de plaats komt van de paritaire cao-BER heffing. OnderhoudNL verwacht in het nieuwe model met €2.105.000 toe te kunnen.
De nota hiervoor wordt verstuurd via PGGM en valt dus alleen in de bus bij OnderhoudNL-leden. Leden van OnderhoudNL Zelfstandigen (ozp’ers) die tot nu toe niet afdroegen aan het O&O-fonds, gaan nu wel – naar rato – meebetalen aan het nieuwe bedrijfstakfonds. OnderhoudNL voorzitter Ruud Maas: “In plaats van collectiviteit zoeken we nu de loyaliteit in de bedrijfstak op. Elk lid betaalt mee. Dat is wel zo eerlijk.”
Vanuit het verleden, waarin alles paritair was geregeld, lijkt de koers die OnderhoudNL nu vaart geen logische, beaamt Maas. “Maar op grond van de actuele situatie wel. We anticiperen op ontwikkelingen in de branche. Een onvermijdelijke keuze.”