Driekwart van de zzp’ers neemt regelmatig een klus aan waarbij hulp van andere zzp’ers nodig is. En bijna 30 procent van de zzp’ers denkt dat de middelgrote aannemer die voor particulieren werkt op den duur verdwijnt, omdat steeds meer zzp’ers gaan samenwerken.
Deze trend naar nieuwe werkvormen in de bouw is ontstaan gedurende de crisis in de sector. Dit blijkt uit een onderzoek van Werkspot.nl onder ruim 500 eigen zzp’ers.
Grote klussen
Van de zzp’ers neemt 77 procent regelmatig een klus aan waarbij een andere zzp’ers nodig is om een deel van de opdracht uit te voeren. Bijna de helft van de zzp’ers heeft ooit bij een aannemer in loondienst gewerkt en is bekend met deze manier van werken. Grote klussen worden nu zowel door aannemers als door zelfstandigen aangenomen. Maar liefst een vijfde van de zzp’ers werkt zes tot tien keer per jaar samen aan een klus en 21 procent zelfs meer dan 16 keer per jaar.
Nieuwe werkvorm
Ronald Egas, CEO van Werkspot.nl, zegt hierover het volgende: “Ik denk niet zozeer dat de middelgrote aannemer volledig verdwijnt, maar dat deze bedrijven zijn gaan werken met een kleine vast kern van medewerkers en indien nodig opschalen met een flexibele schil van zzp’ers . Daarnaast is er een hele nieuwe werkvorm ontstaan, namelijk die van de samenwerkende zzp’ers . Dit is een verschuiving die we zien ten opzichte van tien jaar geleden.”
Andere tijden
Men zoekt vooral via het eigen netwerk (86%) naar een geschikte collega om een klus aan te nemen. Maar ook online (14%) weten zzp’ers elkaar goed te vinden om samen een klus op te pakken. Particuliere opdrachtgevers plaatsen steeds vaker grote klussen online, waarbij meerdere vakmensen nodig zijn. Zzp’ers grijpen deze kansen aan en schakelen zelf andere zzp’ers in als dat nodig is