De AVV heeft volgens OnderhoudNL lang op zich laten wachten en daarvoor zijn volgens de ondernemingsorganisatie twee redenen aan te wijzen. De belangrijkste was een overlap tussen de collectieve arbeidsovereenkomsten SAG en Vlakglas. Dit mag niet en is vlak voor de zomer opgelost na ‘constructief overleg’ tussen de betrokken cao-partijen.
De tweede oorzaak voor de vertraging was het bewaarschrift dat FNV en CNV Vakmensen hadden ingediend op het verzoek tot een algemeen verbindendverklaring door LBV en OnderhoudNL. De bezwaren zijn volgens het ministerie niet relevant, waardoor niets een AVV van de CAO SAG nog in de weg staat.
OnderhoudNL en LBV zeggen verheugd te zijn met dit nieuws, omdat er weer een gelijk speelveld is gecreëerd voor alle werkgevers en werknemers in de bedrijfstak. Bovendien zien cao-partijen met deze AVV een erkenning voor de CAO SAG. De overeenkomst heeft een looptijd tot en met 30 september 2021.
Mooi resultaat voor OnderhoudNL !
Fijn dat de bezwaren weg zijn gewerkt, nu nog keuzevrijheid voor de pensioenen.
Frans werkt duidelijk of voor zichzelf of voor onderhoudnl, want het resultaat is alleen voor hun, niet voor de man op de werkvloer,de schilder.
Hopelijk beseffen deze dat als dit gedrocht afloopt ze met zn allen ervoor moeten zorgen dat er weer een mooie cao met de reguliere bonden ( FNV, CNV) gesloten wordt. Met zn allen naar het Malieveld? Leuk! Het liefst met een mooi voorjaar!
Avv verklaard terwijl die cao eigenlijk al verlopen moest zijn maar door deze criminelen al stilzwijgend verlengd werd tot 2021omdat dat blijkbaar kan en mag . We worden constant bedonderd door onderhoud.nl en ik zeg nogmaals met de niemand vertegenwoordigende zogenaamde vakbond lbv zonder schildersleden, wat te belachelijk is voor woorden dat dat kan. En volgens mij was er ook bezwaar gemaakt door schilderbedrijven en niet alleen doir cnv en fnv . Maar goed we laten het wel merken als het 2021 is hopelijk komen ze dan nog vakmensen te kort en ik hoop ook dat de niet aan gesloten bedrijven toch door gaan met een eigen cao creëren met fnv en cnv zodat we daar kunnen gaan werken
De algemeen verbindende verklaring geldt maar één jaar beste redactie. Belangrijk om lid te worden van een vakbond of andere vereniging om ervoor te zorgen dat we volgend jaar niet weer gedwongen deze CAO moeten gebruiken!
Ik lees in de staatscourant van vandaag dat de cao bepalingen (zoals omschreven in dictum I) algemeen verbindend zijn verklaard tot en met 30 september 2019 (zie dictum Ii). En dat er geen terugwerkende kracht geldt. Wie het snapt mag het zeggen.
Je hoeft het ook niet te snappen want wat in de Staatscourant staat heeft kracht van wet. Als daar 30 september 2019 staat is dat gewoon zo. Dus is die mooie nieuwe cao nu al niet meer algemeen verbindend. Lekker bezig OnderhoudNL.
De cao overeenkomst (het mooie gedrukte boekje wat cao-partijen uitgeven) heeft weliswaar een looptijd tot 30 september 2021 maar dit is wat anders dan de looptijd van de algemeen verbindend verklaring. Deze laatste eindigt kennelijk dus op 19 september 2019. Na deze datum hoeven bedrijven die geen lid zijn van OnderhoudNL zich dan ook niet meer aan deze cao bepalingen te houden. Het avv besluit kent geen terugwerkende kracht.
correctie: 30 september 2019
De schilder is de dupe
Hoeveel schilders zijn lid van LBV? (handjevol)
LBV onderhandeld voor alle schilders in Nederland, dus onderhoud.nl bepaald alleen!
2% loon erbij, een extra wachtdag
1,5% loon erbij, maximaal tarief 55+ dagen
ga zo maar door,
alle extra’s, sigaar uit eigen doos
Dictum II
De in dictum I opgenomen bepalingen zijn algemeen verbindend verklaard tot en met 30 september
2019.
Wie snapt hier nog iets van?
Dit lijkt me nou een mooie kans voor de Schildersvakkrant om wat aan onderzoeksjournalistiek te doen. Hoe zit het nu precies met dat algemeen verbindend verklaren van de CAO? En tot welke datum is de CAO algemeen verbindend?
De info is te vinden op de website van de Rijksoverheid: https://www.uitvoeringarbeidsvoorwaardenwetgeving.nl/mozard/!suite92.scherm1007?mObj=15273&mSel=67646
De CAO van OnderhoudNL met LBV is vanaf gisteren (dus niet met terugwerkende kracht) tot 21 oktober 2021 algemeen verbindend. Dat betekent dat alle schildersbedrijven met personeel er onder vallen, ook als ze geen OnderhoudNL-lid zijn.
Klopt dit wel Jan Maurits?
Want als ik in de Staatscourant lees (zie link), helemaal onderaan het document bij dictum II) staat er toch echt dat de avv t/m 30 september 2019 loopt.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2019-48994.html
Interesting Dijk. Het zou een drukfout kunnen zijn, en dan is de vraag wat de rechtsgeldigheid van de publicatie is. Wie vertelt het de bonden?
Wat in de Staatscourant staat is wet. En gezien het onkreukbare imago van de Staatscourant denk ik eerder aan een procedurefoutje bij OnderhoudNL. Gewoon even bellen met Waddinxveen, Jan Maurits, dan weten we het.
Conform art. 3.2.c worden niet als werknemer in de zin van de CAO beschouwd; directeuren, zij die de functie van directeur bekleden.
Dus benoem uzelf tot directeur zou ik zeggen 😉
Maar best wel een procedurefoutje met grote gevolgen meneer Dijk. Want als OnderhoudNL een jubelend persbericht de wereld instuurt dat de cao algemeen verbindend is verklaard, blijkt dit dus helemaal niet zo te zijn. En jammer dat de Schildersvakkrant dit zo overneemt. Mogen we dit nu ‘nepnieuws’ noemen?
Dat mogen wij zeker niet. De maatregel is duidelijk, hij is van kracht bij publicatie in de Staatscourant. Dat daar een foutje in staat is van weinig belang. Uiteraard hebben we links en rechts nagevraagd maar er lijk geen behoefte om het besluit op deze grond aan te vechten
Derhalve: de cao is op dit moment niet algemeen verbindend meer want de minister heeft bepaald dat het algemeen verbindend zijn van de cao op 30 september 2019 is beëindigd. Dit betekent dat werkgevers die geen lid zijn van OnderhoudNL zich niet aan deze cao hoeven te houden. Noem het maar een foutje van weinig belang…..
Dus is er nog steeds geen gelijk speelveld voor alle werkgevers en werknemers in de branche. Erg jammer!
H vd Kolk, ik begrijp jouw lezing. Ik begrijp van de vakbonden dat ze er juridisch naar gekeken hebben en dat het besluit wel degelijk staat en niet is aan te vechten. vergeet die ene zin maar, de avv staat. tot 1 oktober 2021. Wat dit voor consequenties heeft, daarover een artikel in de komende SchildersVakkrant.
Vergeet die ene zin maar in de wet dat je voor een rood stoplicht moet stoppen, gewoon lekker doorrijden Jan Maurits, maar elke jurist zal hier gehakt van maken.
Dat doen die juristen dus niet.