Bij het project, dat anderhalf jaar in beslag nam, waren 304 uitzendkrachten, leden van de vakbond, betrokken, uit heel verschillende branches. De CNV noemt het verontrustend dat de uitzendbureau’s die hun werknemers te weinig bleken te hebben betaald allen aangesloten waren bij een van de twee brancheorganisaties, NBBU en/of ABU, en ook over een NEN-certificaat van de SNA beschikten. Gemiddeld ging het om zo’n 4000 euro aan nabetaling per uitzendkracht die succesvol werd gevorderd.
Het ging om zaken als het niet uitbetalen van de onregelmatigheidstoeslag, en het niet-aanbieden van een vast contract terwijl dat wettelijk wel verplicht was. In de glastuinbouw kregen 45 CNV-leden een nabetaling van in totaal € 120.000 bruto en € 105.000 netto (onbelast). Daar ging het, bij een in de glastuinbouw gespecialiseerd uitzendbureau om het stelselmatig onjuist toepassen van de inlenersbeloning, waaronder een onjuiste functie-indeling, onjuiste jeugdlonen en het niet toekennen van een reiskostenvergoeding.
Bij een detacheerder die mensen te werk stelde in de verzekeringssector hebben negen CNV-leden ongeveer 50.000 euro nabetaald gekregen. Dit ging ook over het niet naleven van de inlenersbeloning.
Op basis van deze ervaringen vermoed de vakbond dat er in de uitzendbranche ’tientallen of honderden’ miljoenen euro’s onterecht niet aan de uitzendkrachten worden uitgekeerd.