Het OTB organiseert in februari en maart de vierdaagse cursus Duurzaam beheer, renovatie en onderhoud van woningen. Deze leergang biedt medewerkers van woningcorporaties en bouw- en (vastgoed)onderhoudsbedrijven handvatten om de duurzaamheidsopgave vorm te geven, samen met andere betrokkenen zoals huurders en gemeenten.
Daarbij is gekozen voor een beleidsmatige insteek, en dus niet direct gericht op de uitvoeringspraktijk. Thema’s die in de cursus o.a. aan de orde komen zijn:
– Overheidsbeleid rondom duurzaamheid en energiebesparing
– Wat doen corporaties en wat kunnen ze doen?
– Een duurzame woning
– Duurzaamheid in portefeuille- en assetmanagement
– Corporaties op weg naar duurzaamheid
– Innovaties in klimaatinstallaties en duurzame energieopwekking woningen
– Renoveren naar Nul-op-de-Meter (NOM)
– Omdenken naar een energieneutrale woningvoorraad
– Financiering en betaalbaarheid van duurzaamheidsmaatregelen
De cursus, die voor de tweede keer wordt georganiseerd, is met name bestemd voor woningcorporaties en bouw- en (vastgoed)onderhoudsbedrijven: managers en projectleiders vastgoed of technisch beheer, medewerkers innovatie en duurzaamheid, medewerkers strategie en innovatie. De leergang vindt plaats op 14 en 15 februari en 21 en 22 maart in Conferentiecentrum Kaap Doorn.
CO-neutraal
Het is niet, volgens het OTB, meer de vraag óf de woningvoorraad van woningcorporaties duurzamer moet worden, maar hoe we deze ambitie realiseren. Nederland heeft een ambitie om in 2050 CO-neutraal te zijn. Veel gemeenten willen dit al vijf of tien jaar eerder bereiken. Dat betekent dat woningcorporaties fors moeten investeren en goede keuzes moeten maken. Nu is de doelstelling gemiddeld energielabel B.
Duidelijk is dat door onder meer de verhuurderheffing het een paar jaar langer duurt dan 2020 voordat de corporatiesector deze doelstelling zal halen. Duurzaamheid gaat bovendien om veel meer dan energiebesparing, het gaat tevens om gezonde woningen met toekomstwaarde en duurzaam circulair materiaalgebruik, aldus het OTB.
Hier vindt u meer informatie over de cursus en kan men zich ook aanmelden.
Het OTB, afdeling van de faculteit Bouwkunde van de TU-Delft, verricht onderzoek en verleent adviezen op het gebied van het bouwen en de gebouwde omgeving. Het onderzoek van het OTB is multidisciplinair, beleids- en oplossingsgericht. Ook aan kennisoverdracht wordt veel aandacht besteed in de vorm van onderwijs, beleids- en onderzoeksrapporten, scholing en training en het organiseren van studiedagen, congressen en cursussen.