Dat is een van de conclusies van een zogenoemd mijlpaalevenement in Hogeschool Utrecht. Building Balance, OnderhoudNL en nog eens 82 andere organisaties zetten hierbij hun handtekening onder een commitmentverklaring om biobased materialen structureel toe te passen in de bestaande bouw.
Over dit onderwerp presenteerden Marjet Rutten van Building Balance – dat het gebruik van biogrondstoffen in de gebouwde omgeving versneld opschaalt – en OnderhoudNL-voorzitter Henk den Boer in juni al een handboek. Hun boodschap: ga aan de slag.
Dat was niet tegen dovemansoren gericht. De ruim 300 aanwezigen in Hogeschool Utrecht kregen een kijkje in pilots die nu aan de gang zijn. Ook maakten zij kennis met de zeventien projecten die waren ingezonden voor de verkiezing Beste Biobased Verduurzamingsproject 2025.
Hectare vezeloogst
Zij vielen allemaal in de prijzen, omdat de kwaliteit van de inzendingen kennelijk zó hoog was, dat de jury niet kon kiezen. De ‘winnaars’ krijgen voor hun project een hectare vezeloogst van boer Peter Voormeeren uit Terwolde (bij wie de SchildersVakkrant 2,5 jaar geleden nog te gast was). Daarnaast ontvingen zij een oorkonde. Walther Dingemans van VDZ-projecten greep, in een finale met twee tegenstrevers, de publieksprijs.
Anne-Sophie Koeleman, Steffie Jansen en Bram van Hoof, ofwel de Jonge Verduurzamers, hamerden op een ‘goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven’. Dit is volgens het drietal cruciaal voor verduurzaming. Ook onderstreepten zij het belang van samenwerken tussen verschillende generaties binnen een organisatie en de rest van de keten. Schakel snel door van pilots naar ‘grotemenseneuro’s’, gaven zij de zaal mee.