Ga naar hoofdinhoud

‘Echt duurzame verf bestaat nog niet’


Biobased verf is niet per definitie groen of duurzaam. Er zit minder olie in, maar in die watergedragen verf kunnen nog steeds acrylaten zitten, kleine plastic bolletjes die de verf sterk en kras- en slijtvast maken. Koninklijke Van Wijhe Verf realiseert zich dat en is daarom op zoek naar de bindmiddelen en grondstoffen van de toekomst.

(Foto: Shutterstock)

In een interview met Change Inc. vertellen Marlies van Wijhe, CEO Van Wijhe Verf, en Ron Hulst, manager R&D, dat de zoektocht moet leiden tot verf zonder microplastics, die na gebruik biologisch afbreekbaar is. Van Wijhe: ‘Wij willen niet zozeer biobased verf maken. Wij willen verven maken die minder milieubelastend zijn.’

Microplastics

Familiebedrijf Van Wijhe Verf gebruikt sinds 2012 biobased grondstoffen in muurverf. ‘Als je weg wilt van fossiel en je gaat acrylaten maken van biogrondstoffen, dan heb je nog steeds een acrylaat. Dat is een bioplastic. Dat is leuk, maar dan zitten we nog steeds met het probleem van microplastics. Daar willen we als wereld van af. Het is toch zonde dat je al die mooie biogrondstoffen gaat gebruiken voor iets wat het milieu niet verbetert. Wij zijn al een stap verder en willen dat niet meer’, geeft Marlies van Wijhe aan in het interview.

De twee stippen nog een ander probleem aan. ‘Biobased verf is niet per se biologisch afbreekbaar. Dat is een ander misverstand. Wij kunnen helaas nog geen biologisch afbreekbare verf maken.’ Hulst geeft aan dat het bedrijf daar wel mee bezig is, maar dat er nog een lange weg te gaan is.

Het hele interview is hier te lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Tweedaagse cursus imitatieschilderwerk in acryl bij Linova

Flower Power-muurverf in de praktijk getest

‘Bio-beesten’ willen met boek verduurzaming aanjagen


Naar archief >