Het bedrijf Eurogrit uit Dordrecht is gisteren door de kort gedingrechter aansprakelijk gesteld voor de schade die Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf uit Ochten en Schildersbedrijf Feijenoord uit Rhoon hebben geleden als gevolg van het door Eurogrit geleverde straalgrit vervuild met asbest. De bedrijven ontvangen een voorschot op de geleden schade.
De kwestie laaide eind vorig jaar op. Eurogrit leverde veel straalbedrijven straalgrit, onder andere voor het verwijderen van lagen coating van muren en staalconstructies bij conserveringswerkzaamheden. Het grit bleek te zijn vervuild met het kankerverwekkende asbest.
De vervolgschade voor de straalbedrijven was enorm. Werken werden stil gelegd of geannuleerd. In uitvoering zijn werken werden met hoge kosten opgezadeld.
Brancheorganisatie OnderhoudNL kondigde eind vorig jaar aan een massaclaim tegen Eurogrit te overwegen. De uitspraak van de kort gedingrechter maakt volgens brancheorganisatie OnderhoudNL de weg hiertoe vrij. De totale schade van die claim wordt minimaal geraamd op een slordige 200 miljoen euro.
Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf (GSB) uit Ochten en Schildersbedrijf Feijenoord uit Rhoon wilden vanwege de hoog opgelopen kosten niet op een eventuele massaclaim wachten en spanden een kort geding aan tegen Eurogrit om een voorschot af te dwingen ter compensatie van de gemaakte kosten.
Hoewel de daadwerkelijke schade voor de twee bedrijven hoger zijn ingeschat, moet Eurogrit aan het Rotterdamse schildersbedrijf Feijenoord, vooruitlopend op een definitieve claim, een voorschot van zo’n 100.000 euro betalen, en aan het Ochtense bedrijf GSB een voorschot op de geleden schade van 400.00 euro (onderzoeks-, analyse- en de saneringskosten).
Verheugd
Koninklijke OnderhoudNL is verheugd over de uitkomsten van deze procedures. Directeur Okke Spruijt zegt: “Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor de honderden bedrijven die gedupeerd zijn door het onrechtmatige handelen van Eurogrit. Eurogrit wordt nu veroordeeld tot betaling van een voorschot op de totale schade. Daar kan en mag het niet bij blijven: Eurogrit is immers verantwoordelijk voor alle schade die door deze asbestvervuiling is ontstaan, en niet alleen voor schade die in oktober 2017 is geleden”.
OnderhoudNL bereidt een financiële schadeclaim (massaclaim) voor namens bedrijven en ondernemingen die het met asbest vervuilde straalgrit van Eurogrit geleverd hebben gekregen. De ondernemersorganisatie werkt nauw samen met gerenommeerde expertisebureaus om de totale schade te inventariseren. Deze schade omvat zowel directe schade als gevolg van onderzoek en opruimhandelingen (sanering) als gevolgschade die is ontstaan omdat werkterreinen onmiddellijk moesten worden stilgelegd.
Een belangrijk deel van de gedupeerde bedrijven heeft zich, volgens OnderhoudNL, al aangesloten bij deze massaclaim. De eerste ramingen van de totale schade liggen tussen de 200 en 250 miljoen euro.
Zie ook: