Ga naar hoofdinhoud

Factsheets en tools arbeidscontracten


Volgens Cees Dijkstra geeft extra laagdikte geen enkele meerwaarde: Niet qua bescherming en niet qua esthetica.

Op 1 juli 2015 veranderen de regels over (tijdelijke) arbeidscontracten. Om werkgevers en werknemers te helpen wegwijs te worden in de nieuwe wetgeving biedt het ministerie van SWZ hen 14 factsheets over het nieuwe ontslagrecht, 13 factsheets over de wijzigingen in het flexrecht en twee online tools.

De regels worden op een praktische manier uitgelegd, waarbij concrete situaties waarin werkgevers en werknemers zich bevinden of waarover zij vragen kunnen hebben als startpunt zijn genomen. Behalve de factsheets is er een online rekenmiddel waarmee het eventuele recht op en de hoogte van een transitievergoeding kan worden bepaald.

En er is een ‘Contractencheck’ met advies op maat over de vraag of een volgend contract vast of tijdelijk kan zijn. Al deze informatie en meer is te vinden op de website www.mijnwerkenzekerheid.nl.

Overzicht

De voornaamste veranderingen per 1 juli 2015 kort op een rij:

1). Tijdelijke contracten. De mogelijkheid om tijdelijke contracten te verlengen zonder dat een vast contract ontstaat, wordt gewijzigd. Vanaf 1 juli 2015 kan een werknemer op maximaal drie elkaar opvolgende tijdelijke contracten of maximaal twee jaar op basis van tijdelijke contracten in dienst zijn bij een werkgever. Daarna gaat het contract tussen werkgever en werknemer over in een vast contract. Contracten tellen ook mee als er tussen tijdelijke contracten een onderbreking zit van maximaal 6 maanden.

2). Ontslag. Het ontslagrecht wordt eenduidiger en eerlijker. De preventieve toets blijft gehandhaafd. De wet bepaalt door wie deze wordt uitgevoerd.Bij ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen en langdurige arbeidsongeschiktheid toetst UWV het ontslag vooraf. Bij andere redenen voor ontslag de kantonrechter.

3). Transitievergoeding. Er komt een wettelijk recht op een vergoeding voor een ieder die zijn baan verliest. Deze transitievergoeding wordt in principe toegekend aan iedereen die wordt ontslagen op initiatief van de werkgever en twee jaar of langer in dienst is geweest. Dit geldt zowel bij ontslag van werknemers met een vast contract als bij het niet verlengen van een tijdelijk contract. Ook uitzendkrachten hebben recht op een transitievergoeding. Het geldt (anders dan nu) zowel wanneer iemand wordt ontslagen via UWV als wanneer dat gebeurt via de kantonrechter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Belastingdienst gaat coronaschuld invorderen bij ondernemers

Schilder en glaszetter zijn ‘kansberoepen’

Personeelstekorten en hoge kosten plagen bouw

OnderhoudNL en UWV leiden samen zij-instromers op

Onwerkbaar weer? Vraag WW aan


Naar archief >