De praktijkproeven met schermen langs de A28 die de luchtkwaliteit ter plekke moesten verbeteren zijn met negatief resultaat geëindigd. Zes innovatieve luchtzuiverende technieken, waaronder een coating, bleken minder effectief dan een ‘gewoon’ glad geluidsscherm.
Dat concludeert het ministerie van Verkeer en Waterstaat in een afsluitend rapport ‘Toepassingsadvies schermen’
Titaandioxide-coating
Het idee was dat schermen langs de snelweg, voorzien producten die verschillende schadelijke stoffen pretenderen te bestrijden, deze stoffen dicht bij de bron, de voorbijrazende auto’s, zou kunnen bestrijden.
Gekeken werd naar begroeing met planten, een deel poreus (keramisch) scherm, een scherm met een actief koolstoffilter, een scherm met een zogenaamde T-top, een scherm met een coating van Titaandioxine, én een scherm die al deze technieken combineerde. Al deze schermen werden vergeleken met een ‘gewoon’ geluidsscherm.
Geen verlaging
De proef duurde drie jaar en kostte 20 miljoen euro. De uitkomst is opvallend negatief: geen van de toegepaste methodes, en zelfs niet de gecombineerde methode bleek de concentratie van schadelijke stoffen te verlagen. Er is zelfs aanleiding om te veronderstellen dat het ‘gewone’ gladde scherm de stoffen nog beter tegengaat dan de verschillende innovaties.