Ga naar hoofdinhoud

Gelijke voorwaarden voor alle uitzendkrachten


Eén pakket arbeidsvoorwaarden voor alle uitzendkrachten in Nederland, die er een betere rechtspositie en meer werkzekerheid op nahouden. Volgens NBBU, brancheorganisatie in de flexbranche, is dat het resultaat van het akkoord dat zij met uitzend- en payrollbelangenbehartiger ABU heeft gesloten. Ook de vakbonden FNV, CNV, De Unie en LBV hebben zich aangesloten.

De collectieve arbeidsovereenkomsten zijn sterk vereenvoudigd en creëren een gelijk speelveld, schrijft NBBU in een persbericht. ‘Alle partijen winnen hiermee: uitzendondernemingen, opdrachtgevers en uitzendkrachten’, zegt Marco Bastian, directeur van de NBBU, die rept van de grootste cao-herziening in de sector van de laatste 25 jaar.

Onder de nieuwe cao’s bouwen uitzendkrachten sneller rechten op in verschillende fasen van het uitzenden. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij via een andere uitzender aan de slag gaat bij dezelfde opdrachtgever. Repeterende dag- en weekcontracten zijn straks niet meer mogelijk.

Toeslag zwaar werk

Werkgevers verbeteren onder de nieuwe cao’s de zogeheten inlenersbeloning. Uitzendkrachten krijgen toeslagen voor fysiek en zwaar werk en een vergoeding van reisuren als dat ook het geval is bij de inlener. Verder, zo belooft NBBU, kunnen uitzendkrachten hun werkervaring sneller verzilveren en krijgen zij betere garanties op inkomenszekerheid bij het wegvallen van uitzendwerk. Scholingsverplichting wordt omgezet in bestedingsverplichting voor het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.

De leden van de organisaties die zich bij het akkoord hebben aangesloten spreken zich nog uit over het onderhandelingsresultaat. NBBU doet dit dinsdag. Een aantal wijzigingen ten opzichte van bestaande cao’s treedt in werking per 1 september. Vanaf 30 december worden de twee vernieuwde cao’s met ‘gelijkluidende afspraken’ van de NBBU en de ABU volledig ingevoerd. De overeenkomsten gelden tot en met 31 mei 2021.

‘Geen wezenlijke veranderingen’

Directeur Klaas Bakker van Opstap Personeelsdiensten, specialist in de bouw-, schilder- en afbouwbranche, juicht de herziening toe. Al verandert er volgens hem op de keper beschouwd niet zoveel. ‘Er waren al nauwelijks verschillen tussen de NBBU- en ABU-cao. Ook voor schilders met een uitzendcontract verandert er niets wezenlijks’, zegt hij desgevraagd tegen Schildersvak.nl.

Miniem verschil is de aanvulling die de branche-organisaties geven bij uitzendkrachten die in de ziektewet belanden. Via het UWV krijgen zij zeventig procent van het laatst verdiende loon, dat ABU – waarbij Opstap is aangesloten – aanvult met 21 procent van het inkomen en NBBU met twintig procent. Dit blijft zo in de nieuwe situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Puts nieuwe topman van OTTO Work Force

Amy Davidson vertrekt bij verhuizend OnderhoudNL

Halbe Zijlstra nieuwe voorzitter van NBBU

Carrière Uitzendbureau neemt activa failliete Flexibility over

Akzo-personeel krijgt er tien of negen procent loon bij


Naar archief >