Ga naar hoofdinhoud

Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik


Zolang de expositie 'In Vitro - De Vele Levens van Glas' over het gebruik van glas, vroeger en nu, loopt in Bureau Europa te Maastricht, biedt dit museum een tijdelijk huis aan het Glas-in-lood Depot van de provincie Limburg.

Bezoekers, waaronder glaszetters, schilders, particulieren en organisaties worden actief uitgenodigd om het glas-in-lood mee naar huis te nemen en opnieuw te gebruiken. Maandelijks, op de zondag, is er een glas-in-lood expert aanwezig van Monumentenwacht Limburg.

In het voorjaar van 2012 is het Glas-in-lood Depot Limburg opgericht. Het belangrijkste doel is om waardevolle glasschilderkunst die door bouwwerkzaamheden of sloop wordt bedreigd, veilig op te slaan tot een geschikte herbestemming is gevonden.

Belangrijk voor het behoud van de lokale cultuur en erfgoed, maar ook nog eens duurzaam. Op de website van het Glas-in-lood Depot Limburg kun je alvast een kijkje nemen van hetgeen er aanwezig is.

Glas in Limburg

De tentoonstelling In Vitro (16.12.2023 t/m 16.06.2024) onderzoekt het gebruik van glas in de architectuur in al zijn verschillende verschijningsvormen, vroeger en nu. Glas kan een lokaal én ambachtelijk materiaal zijn, kenmerkend voor de Limburgse vormentaal.

Maar glas is ook een industrieel product dat een onuitwisbare invloed heeft gehad op hoe wij omgaan met elkaar, met architectuur en met de natuur om ons heen. In de expositie komen architectuur, archiefwerken over de uitingscultuur van het Roomsche Leven en de Limburgse School samen. Dit met hedendaagse kunstwerken, installaties en film die de gelaagdheid van het materiaal onderzoeken.

Zo werkten de ateliers van architect Pierre Cuypers en glazenier Frans Nicolas vanaf de jaren 1850 regelmatig samen in een revival van de katholieke stijl van weleer. De gotiek verwerd tot neogotiek, de Limburgse uitingscultuur. De ontkerkelijking maakte echter dat veel glas-in-lood z’n functie en hun plek verloren en nu hun leven slijten in kleine depots. Bij Bureau Europa struin je straks zelf door het Limburgse glasdepot, op zoek naar mooi maar afgedankt glas-in-lood.

Bureau Europa

Bureau Europa werd in 2006 opgericht als NAi Maastricht, een dependance van het voormalige Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Sinds 2013 opereert de organisatie onafhankelijk als Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd

Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Nieuwe bestemming gezocht voor oude glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen van studenten in stiltecentrum

Asser glas-in-loodramen naar synagoge Jeruzalem


Naar archief >