Ga naar hoofdinhoud

Glas-in-loodraam Heerlen blijft behouden


Erfgoedvereniging Heemschut is erin geslaagd om een historisch glas-in-loodraam van de belangrijke Limburgse glazenier Eugène Laudy te behouden. Dit raam zat in een schoolgebouw nabij NS-station Heerlen dat binnenkort wordt gesloopt.

In goed overleg met de gemeente Heerlen, Glasatelier Heerlen en StudioVitri werd onlangs door Heemschut een plan gemaakt voor de verwijdering van het raam voorafgaand aan de sloop.. Begin november is het raam uitgenomen. Het werd daarna zorgvuldig opgeslagen en zal – na een restauratie – een plek krijgen in een te herbestemmen kerk in Heerlen.

Het zuiden van Limburg was in de decennia na de oorlog zeer welvarend. Er was ook veel geld voor kunst beschikbaar. In steden als Heerlen, Sittard en Kerkrade zijn in deze periode belangrijke monumentale kunstwerken gerealiseerd in onder andere kerkgebouwen en scholen.

Nu de krimp heeft toegeslagen worden deze kunstwerken kwetsbaar. Veel oudere gebouwen komen leeg te staan. Zo wordt begin 2018 in Heerlen de eerdergenoemde school uit de late jaren vijftig gesloopt, in het kader van de modernisering en inkrimping van het stedelijke scholenbestand.

Laudy maakte vooral veel glazen ramen gevat in lood, beton en epoxy, maar ook mozaïeken, wandschilderingen en reliëfs. Zijn bekendste werken zijn wel de beglazing van de H.H. Antonius en de Lodewijkkerk te Den Haag (1958 en 1960). Deze twee glaswanden (in totaal 640 m²) behoren tot het grootste kerkelijke raamoppervlak van Nederland.

Laudy’s oeuvre omvat meer dan alleen monumentale kunst. Zijn vele werken hangen in kerken, kloosters, bedrijven, scholen, overheidsinstellingen en enkele woonhuizen.

Eén reactie op “Glas-in-loodraam Heerlen blijft behouden

  • Mark Laudy

    Geachte redactie,
    Ik stuitte op het artikel m.b.t. behouden van het glas in lood raam van mijn vader Eugene Laudy.
    Ik probeer samen met mijn broers zoveel mogelijk informatie te verzamelen of werk van vader behouden blijft. Met name in overheidsgebouwen en semi overheidsinstellingen waar nogal veel werk van vader is geplaatst wordt veel werk vernietigd voordat wij als familie op de hoogte gesteld worden. Formeel zijn er duidelijke richtlijnen hoe met kunst omgegaan dient te worden maar daar wordt erg vaak aan voorbij gegaan.
    Kunt u mij laten weten of het bewuste raam in een schoolgebouw nabij NS-station Heerlen is herplaatst en waar.
    Met vriendelijke groet,
    Mark Laudy

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Bonaire vraagt 1 miljoen voor monumentenherstel

Grote beurt voor Panorama van Mesdag

Extra geld voor onderhoud Zeeuws cultureel erfgoed

Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik

Subsidie voor Zuid-Hollandse erfgoedprojecten


Naar archief >