Ga naar hoofdinhoud

Hersenschade bij schildersziekte aangetoond


De onderzoekers tonen als eersten een verband aan tussen de symptomen, de mate van blootstelling aan de schadelijke stoffen en structurele veranderingen in het hersenweefsel.

Sinds 2000 mogen binnenschilders geen verf meer gebruiken met stoffen die ops kunnen veroorzaken. Vorig jaar bleek echter uit onderzoek van vakbondsconsulent Johan Weijenberg van FNV Bouw dat zes op de tien schilders binnenshuis nog met gevaarlijke verf werken. Een kwart van hen ervaart daarbij druk van de werkgever.

Symptomen
Werknemers die aan organische oplosmiddelen in bijvoorbeeld verf en drukinkt zijn blootgesteld, kunnen lijden aan concentratiestoornissen, geheugenproblemen en verstoringen in de psychomotoriek, onwillekeurige bewegingen die onder psychische druk kunnen ontstaan.

Ook als de patiënt niet meer met de stoffen werkt, kunnen zulke symptomen van het organisch psychosyndroom (ops) blijven bestaan. Schade aan de hersenen is echter tot nu toe nooit onomstotelijk aangetoond.

Afwijkingen
De onderzoekers maakten opnamen van de hersenen van tien mensen met ops. Daarnaast keken ze naar tien schilders zonder symptomen, die wel aan oplosmiddelen waren blootgesteld, en naar elf timmerlieden die nooit met de stoffen in aanraking waren geweest.

De beelden lieten bij de patiënten duidelijke afwijkingen zien in hersengebieden die betrokken zijn bij aandacht, psychomotoriek en de verwerking van informatie.

Bron: ANP

Lees meer over :

‘schildersziekte’

Bekijk een relevant dossier:
Personeel & Arbo

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >