Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zit in de lift: de omzet van ondernemingen groeide in 2014 gemiddeld met 4% terwijl de gemiddelde winstontwikkeling met 32% opliep in vergelijking met 2013. De bouwsector zag de vraag en de investeringen lange tijd teruglopen, maar lijkt de bodem in 2014 te hebben bereikt.
Het een en ander blijkt uit onderzoek van SRA, een netwerk van 370 grote en kleine accountantskantoren dat meer dan 50% van alle mkb-bedrijven als klant heeft. De significante verbetering van omzet- en resultaatontwikkeling in het mkb over 2014 is herleid uit harde, gedetailleerde cijfers, gebaseerd op de jaarrekeningenverzameling van SRA-kantoren in de unieke benchmarkdatabase Branche in Zicht. Het beeld over 2014 is dus geen prognose, maar een eerste echte ‘foto’ die een reëel inzicht in ondernemingen, branches, verschillende regio’s en het hele mkb van Nederland geeft.
Trendbreuk
Ondanks het feit dat het winstherstel grotendeels te danken is aan beheersmaatregelen, zijn de cijfers een opsteker voor het hele mkb. Vergeleken met vorige jaren is sprake van een echte trendbreuk. De cijfers laten zien dat 57% van de ondernemingen in staat is geweest om de omzet op gelijk niveau te houden dan wel te laten groeien, en dat bij 66% van ondernemingen de winsten ook weer stijgen. Wel zijn grote verschillen te zien tussen branches: industrie en logistiek doen het heel goed, maar Automotive, detailhandel en bouw blijven relatief gezien achter.
Bouw
De bouwsector zag de vraag en de investeringen lange tijd teruglopen, maar lijkt de bodem in 2014 te hebben bereikt. Verschillende indicatoren wijzen op een voorzichtige verbetering: Het aantal faillissementen nam af, de woningnieuwbouw trekt aan dankzij de opkrabbelende huizenmarkt, de waarde van de afgegeven bouwvergunningen neemt toe en de orderportefeuilles raken geleidelijk beter gevuld.
Productie in de plus
Het herstel in de bouw was vorig jaar ook al goed zichtbaar in de omzet- en winstcijfers. De omzet nam in de sector met gemiddeld 6% toe ten opzichte van 2013, terwijl Nederland als geheel een stijging van 4% liet zien.
Verschillen
Opvallend was dat de winstontwikkeling binnen de bouwsector sterk uiteenliep. Zo zagen bijna vier op de tien bedrijven de winst in 2014 met maar liefst 50% of meer aantrekken. Daar stond tegenover dat bijna 17% juist een winstdaling van 50% of meer moest slikken. Voor de sector als geheel gold dat de winst bij ongeveer 65% van de bouwbedrijven gelijk bleef of steeg, terwijl deze in om en nabij de 35% van de gevallen daalde. Voor de omzet waren die getallen achtereenvolgens bijna 57% en ruim 43%.
Perspectief
Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht dat de bouwproductie dit jaar met 3% zal toenemen. Daarnaast zal de werkgelegenheid in de sector naar verwachting na zes opeenvolgende jaren van krimp weer gaan stijgen. Positieve cijfers, maar de onderlinge verschillen zijn groot en de markt is veranderd. Om met overtuiging uit de put te kunnen kruipen, moet de bouwsector afstand nemen van oude patronen en zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Die vragen om klantgericht denken, strategische samenwerkingsverbanden en veel aandacht voor efficiënte en duurzame oplossingen.