Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een enquête die brancheorganisaties OnderhoudNL (schilders- en onderhoudsbedrijven), VVVF (verfproducenten) en VVVH (verfgroothandels) gezamenlijk hebben uitgevoerd onder schildersbedrijven. Doel van de enquête was om in kaart te brengen hoe schildersbedrijven met hun afval omgaan. Het lijkt te bevestigen dat schilders in hun dagelijkse werk efficiënt omgaan met verf, concluderen de onderzoekers.
Professionele inzamelaars
De enquête toont aan dat de afvalstromen van consumenten en de professionele markt met elkaar verweven zijn. Uit de enquête blijkt ook dat kleinere schildersbedrijven zelf verfrestanten naar de milieustraat brengen, al is dat wettelijk niet toegestaan. Toch wordt in de meeste gevallen, wanneer verf niet bij de klant kan worden achtergelaten of bewaard voor de volgende klus, het afval van schildersbedrijven door professionele inzamelaars opgehaald, waarvoor ze contracten hebben.
De enquête laat ook zien dat schilders maar in beperkte mate hun kwasten schoonspoelen, omdat dat teveel tijd kost. Een groot deel van de ondervraagde schilders bewaart de kwasten in folie of in de verfemmer of gooit ze na de klus weg. Daarmee komt maar een beperkte hoeveelheid vervuilende stoffen in het oppervlaktewater terecht.
De uitkomsten van de enquête geven een beeld van hoe de schildersbedrijven er voor staan op het gebied van afvalmanagement. Het onderzoek is in 2022 afgenomen onder 86 schildersbedrijven, vooral gespecialiseerd in particulier onderhoudswerk en aangesloten bij OnderhoudNL. De onderzoekers benadrukken dat de enquête gelet op het kleine aantal respondenten geen volledige afspiegeling van de sector geeft.