Ga naar hoofdinhoud

PPG gaat triple-renovatieglas vermarkten


Het Renovate-beglazingssysteem is een uitvinding van een glasveredelaar, J.E. Berkowits in Pedrickton, New Jersey. Dat bedrijf was al een dealer van PPG-glas. Het systeem (waarvan de redactie geen heldere foto's of video's heeft kunnen vinden) bestaat er volgens de omschriving uit dat een bestaande enkelglasruit aan de binnenzijde met behulp van een speciale coating en afdichtingskit en speciaal ontworpen afstandhouders wordt vastgemaakt aan een dubbele beglazing. In wezen wordt dus ter plekke een driedubbele beglazing gerealiseerd. De overeenkomst tussen PPG en Berkowitz zou inhouden dat PPG het Renovate-systeem breed op de markt gaat zetten. Naar aan te nemen valt eerst en vooral op de Noord-Amerikaanse markt.

Het Amerikaanse concern PPG, in Nederland vooral bekend van zijn bouwverven (Sigma Coatings), is ook een grote leverancier van (onder andere) isolatieglas. Het bedrijf sloot een overeenkomst om een nieuwe uitvinding te gaan vermarkten: een methode om van enkel glas driedubbele beglazing te maken.

3 reacties op “PPG gaat triple-renovatieglas vermarkten

  • Jaap van den Bosch

    Er zijn geen heldere foto’s gevonden schrijft de redactie, en daar kan ik me op dit moment alleen het artikel lezend ook wel wat bij voor stellen.
    Het stukje lezend roept het bij mij nogal wat vragen op.
    Op een enkele ruit een dubbele ruit plakken, die enkele ruit moet dus eerst aan de binnenzijde brandschoon worden gemaakt, net als de ruit van de nieuwe dubbele ruit die daar tegen aan geplakt gaat worden, je komt er immers niet meer bij om het nog schoon te kunnen maken, en bij een beetje grotere ruit komt de vraag, is dat gewicht niet te zwaar voor zo’n enkele ruit, en kwa zonbelasting, krimp en uitzet??
    Verder vraag ik me af hoe het condens probleem op deze wijze bij de randen wordt opgelost, want daar gaat het zich nu concentreren, en tot slot, in een gebouw zitten ook vaak draairamen, kunnen die dat gewicht dan zomaar hebben?, die zullen in veel gevallen gaan schranken, ze krijgen maar leifst 2 keer hun gewicht erbij, of anders gezegd door hun knieen zakken.
    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat hier veel meer bij komt kijken, dan alleen die dubbele ruiten aan brengen, en er dus nogal wat voorbereidend werk, dus geld, uiteraard afhankelijk van het project benodigd is.

  • jan maurits schouten

    meer inforamtie, in het Engels, over de methode en de toegepaste producten zit achter de eerste link in het artikel, klik op renovate-beglazingssysteem in de eerste zin van de ‘platte tekst’

  • Jaap van den Bosch

    @ Jan Maurits Schouten
    Bedankt voor uw verwijzing naar meer informatie.
    Het grotere uitgewerkte detail, en daar ging het mij om, die geven eigenlijk de (zwakke) punten aan van waar ik in mijn eerste reactie al de vrees voor had.
    Ik begrijp ook wel dat je met een bestaande situatie zit, je hebt eerst enkel glas, en nu een dubbele ruit erbij, maar er moet natuurlijk niet een situatie ontstaan, waarbij er zoveel negatieve neven effecten gaan ontstaan, dat je je achteraf de vraag moet stellen, had dit wel zo gemoeten, en daar vrees ik hier wel een beetje voor.
    Dit in de info. gegeven detail is natuurlijk ook wel erg naar de gewenste situatie weer gegeven, je zult ze bij alu. puien bij de stijlen tegen komen, maar vele tussen dorpels zijn vaak veel smaller, en kun je dit zo niet doen, en zoals ik al schreef bij toe passing van draairamen is het maar de vraag of deze dat gewicht allemaal wel kunnen hebben.
    Het condens probleem komt zoals het detail aan geeft dus nu geconcentreerd bij de randen te liggen, er is immers geen onderbroken geisoleerd alu. kozijnprofiel, echte koude bruggen dus, en ook het op de bouwplaats luchtdicht afsluiten tussen de 2 ruiten, ook dat is dan heel serieus werk, 1 lekje en de ruiten worden vuil, en je kunt er dan niet meer bij, en de band die op die bestaande ruit wordt geplakt rondom, hoe zit dat met de thermische spanning op die bestaande ruit bij zon belasting.
    Al bij al, het idee is natuurlijk positief, maar zie toch nogal wat leeuwen en beren op de weg, zoals hierboven geschetst, en dan nog te denken over allerlei bijkomende kosten behalve die dubbele beglazing, zoals aanpassen kozijnen, versterken, of vervangen draairamen i.v.m. gewicht.
    Ook nog een punt van aandacht is de verantwoordelijkheid, bij nieuwe puien is het veelal een pui met invulling, dus glas of paneel, enz., en die valt dan volledig onder de verantwoordelijkheid/garantie van de leverancier/plaatser, hier kom je in de situatie dat de opdrachtgever is verantwoordelijk voor het gebouw, dus de bestaande pui, en de enkele bestaande beglazing, bij scheuring bestaande ruit, dan zal eigenlijk aan getoond moeten worden hoe komt dat?, is die ruit toch te zwak, of komt dat door dat band, vanwege de nu ontstane thermische spanning.
    Bij 1 ruit zal een leverancier niet moeilijk gaan doen, maar als dat massaal voor komt, dan zie ik het al voor me, advokaten gaan dan geld verdienen, want wie is nou precies aansprakelijk voor wat.
    Ik kan me ook voor stellen, dat de leverancier die verantwoordelijkheid op zich gaat nemen van het bestaande, maar daar zal dan uiteraard een prijskaartje aan hangen, echter het moet financieel natuurlijk ook weer niet uit de hand lopen.
    We zullen het zien, of het gaat lopen als het op de markt komt, en wat de eventuele problemen in de praktijk gaan worden, ben benieuwd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Soudal slaat vleugels uit naar Japan

Muurschildering Studio Giftig wereldwijde topper

Daling aantal zzp’ers verder ingezet

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn


Naar archief >