Ga naar hoofdinhoud

ING: Bouwproductie krimpt volgend jaar 5 procent


Na zes jaar groei, krimpt de bouwproductie in 2020 door de coronacrisis beperkt met 2 procent. Volgend jaar dreigt verdere krimp. Dit stelt het ING Economisch Bureau in haar recent gepubliceerde Vooruitzicht bouw.

Door de volle orderboeken van voor de coronacrisis kunnen bouwbedrijven voorlopig nog goed aan de slag, concludeert ING. In 2021 gaat de bouwsector de gevolgen van de coronacrisis echt merken en verwacht ING Economisch Bureau dat de sector met circa 5 procent krimpt. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen.

Laat cyclisch

“Ondanks de coronacrisis was de productieuitval in de bouw in de eerste helft van 2020 beperkt. De bouw is dan ook laat cyclisch want bouwbedrijven werken vaak aan langlopende projecten die al voor de coronauitbraak waren aangenomen”, aldus Maurice van Sante van het ING Economisch Bureau. “Hierdoor lag de bouwproductie maar circa 2 procent lager in het tweede kwartaal dan eind 2019, terwijl de totale Nederlandse economie met bijna 10 procent kromp in deze periode.”

Woningbouw

In de woningbouw was de afgelopen jaren vooral de aanbodzijde een beperkende factor. Schaarste aan bouwlocaties en (sinds een jaar) ook de stikstofmaatregelen beperkten de afgifte van bouwvergunningen.

De coronacrisis zorgt voor oplopende werkloosheid en een verslechterde financiële positie bij veel consumenten. Dit vergroot de kans dat nu ook de vraagkant een beperkende factor voor productiegroei in de bouw wordt. Een afnemende vraag remt de nieuwbouwproductie omdat de bouw van projecten vaak pas start als minimaal 70 procent van de woningen verkocht is. Het consumentenvertrouwen ligt sinds april al veel lager en ook de koopbereidheid is flink gedaald al was er in juli wel enige verbetering.

Nieuwbouw extra gevoelig

Nieuwbouw is vergeleken met bestaande bouw extra gevoelig voor de economische onzekerheid. Als ook het aanbod van bestaande woningen komende tijd door de coronacrisis toeneemt, zullen huizenzoekers hierdoor ook vaker voor een bestaande woning kiezen in plaats van een nieuwbouwwoning.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Minister Keijzer op BouwBeurs: ‘Meer, sneller en beter bouwen’

Minister Mona Keijzer opent maandag BouwBeurs Utrecht

‘Zelfstandigen in de bouw staan onder druk’

ING: ‘Duidelijke tekenen herstel nieuwbouw in 2025’

Bouwvak steeds meer uit de gratie


Naar archief >