Ga naar hoofdinhoud

‘Invaliditeit door klusletsel onderschat’


Klusletsel aan de handen leidt veel vaker dan gedacht tot blijvende invaliditeit bij de slachtoffers. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken tijdens het klussen in de afgelopen meimaand.

 

Ongelukken tijdens het klussen in en om het huis zorgen in 40 procent van de gevallen voor blijvend letsel. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers. Grootste boosdoener was de cirkelzaag, die zorgde voor driekwart van de ongelukken. Maar ook met de schuurmachine, slijptol, en kettingzaag kwamen meerdere ongevallen voor.

In verband met de vaak ernstige gevolgen van de thuisklusletsels dringt de NVPC onder meer aan op betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen. Handletsel kan tot langdurige arbeidsongeschiktheid of zelfs blijvende invaliditeit leiden. Dit is een belangrijke reden voor langdurig ziekteverzuim.

Mede hierdoor is handletsel een van de duurste letsels: gemiddeld gaat 20 procent op aan medische kosten en 80 procent aan arbeidskosten wegens langdurig verzuim. Vanwege de ernst van de letsels en de gevolgen roept de NVPC op tot meer voorzichtigheid bij het thuisklussen.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


BouwBeurs: ‘Goed gereedschap is het halve werk’

Amerikaanse olympiërs rodelen goed geschuurd


Naar archief >