‘Als werkgevers meer investeren in bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsbudget kunnen werknemers hun kennis en vaardigheden beter op peil houden’, zegt Maurice Limmen, voorzitter van het CNV.
Limmen reageert daarmee op de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat 23 procent van de werknemers nieuwe kennis en vaardigheden zegt te missen die belangrijk zijn om het werk goed te kunnen doen. De werknemers die dit aangeven, zijn vaker ziek en hebben veel vaker burn-outklachten.
“Het is zorgwekkend dat deze werknemers vaker ziek zijn en burn-outklachten ervaren, dan andere werknemers. Een burn-out is één van de grootste arbeidsrisco’s in Nederland en is naast het persoonlijk leed voor de betreffende mensen ook een enorme kostenpost voor de Nederlandse economie. Door een burn-out kun je in vicieuze cirkel terecht komen, waarbij je geen energie meer hebt om scholing te volgen en daardoor nog verder achterop komt”, aldus Limmen.
Limmen: “Investeren in scholing en ontwikkeling is dus niet alleen in het belang van werknemers en voor werkgevers, maar dus ook maatschappelijk van groot belang.”
Laat werknemers liever in zichzelf investeren (let op: investeren kost geld!) en zich daarna voor een goede prijs op de arbeidsmarkt aanbieden! De kost gaat voor de baat uit en deze kosten horen nu eenmaal op het bordje van de werknemer (al wil meneer Limmen dit natuurlijk liever niet horen).