Prof. dr. Guido Mul (UT) heeft een KIEM-subsidie (Kennis – Innovatie Mapping) toegekend gekregen vanuit het NWO-fonds Nieuwe Chemische Innovaties. Mul voor onderzoek aan foto-katalytische coatings die kunnen bijdragen aan het oplossen van het `sick building syndrome’.
Voorkomen van het `Sick Building Syndrome’ is licht werk In dit project wordt onderzocht of door het gebruik van foto-katalytische coatings op plafondplaten een significante reductie van schadelijke koolwaterstoffen in de leefomgeving van gebouwen kan worden bewerkstelligd. De coating zal bestaan uit TiO2-gebaseerde nanolaagjes, die gewenste oxidatiereacties tot stand brengen tijdens activering met licht. Met name het effect van de structuur en samenstelling van de plafondplaat op de activiteit van de nanolaagjes zal worden bestudeerd.
KIEM staat voor `Kennis – Innovatie Mapping’ en is een van de vier publiek-private samenwerkingsvormen van het Fonds Nieuwe Chemische Innovaties, het fonds voor publiek-private samenwerking in de chemie bij NWO (Nederlands Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek).
KIEM is voor samenwerkingsprojecten van een midden- of kleinbedrijf met een of meer kennisinstellingen, en voor initiatieven van chemische start-ups. Voor iedere euro inleg van het MKB, legt NWO er vier tegenaan. KIEM-projecten hebben een vaste omvang van 18.750 euro (3.750 euro van MKB; 15.000 van NWO). Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend en worden in de regel binnen zes weken afgehandeld. Sinds de start van het Fonds NCI in het najaar van 2012 zijn er al 32 KIEM-projecten toegekend.
Mkb’ers die in groter verband willen samenwerken met kennisinstellingen, kunnen bij het Fonds NCI ook een aanvraag doen voor een LIFT (Launchpad for Innovative Future Technology) of een TA (Technology Area).
Bron: NWO