In de totale bouw is in november de orderportefeuille met een tiende maand toegenomen naar 7,2 maanden. In de woningbouw steeg de orderportefeuille met een tiende maand over dezelfde periode naar 8,0 maanden. Dit blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Tegenover een stijging van de werkvoorraad in de burgerlijke en utiliteitsbouw stond een daling van de werkvoorraad in de grond- water- en wegenbouw. In de woningbouw steeg de orderportefeuille met een tiende maand naar 8,0 maanden, nadat deze in de maanden september en oktober stabiel was gebleven.
Ook in de utiliteitsbouw (scholen, fabrieken, kantoren) steeg de werkvoorraad met een tiende maand naar 7,3 maanden en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds het uitbreken van de crisis in de zomer van 2008. De totale orderportefeuille nam in de burgerlijke en utiliteitsbouw in november met een tiende maand toe tot 7,7 maanden.
Van de bouwbedrijven geeft ruim een kwart aan stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. Begin dit jaar gaf nog een derde van de bouwbedrijven aan stagnatie te ondervinden. Een op de vijf bedrijven ondervindt in de bouw stagnatie als gevolg van onvoldoende orders. Bijna drie op de vijf bedrijven beoordeelt hun huidige orderpositie als normaal, terwijl minder dan een op de tien deze als klein beoordeelt. Drie kwart van de bedrijven verwacht geen verandering van de personeelsbezetting. Het aandeel bedrijven dat een toename van de personeelsbezetting verwacht is ongeveer even groot als het aandeel dat een afname verwacht. Twee op de drie bedrijven verwacht dat prijzen gelijk blijven.