“Nederland dreigt koploper in Europa te worden in het gebruik van flexibele contracten voor werknemers. En daar ben ik niet blij mee. Flexibilisering kan een bom zijn onder de cao’s die werkgevers en werknemers met elkaar afspreken.” Dat stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen.
Volgens Limmen staat Nederland op het vlak van flexibele contracten voor werknemers, Europees gezien, op de tweede plaats. Net achter Spanje. “De Algemene Bond Uitzendondernemingen ABU verwacht dat in vijf jaar 30 tot 35 procent van de Nederlanders op een flexibel arbeidscontract werkt. Het aantal werknemers met een vast contract was vorig jaar al onder de grens van 5 miljoen gezakt. Deze trend heeft grote gevolgen voor onze samenleving en ik maak me daar grote zorgen over. Kunnen we het sociale stelsel nog in stand houden, als er minder premies worden afgedragen voor sociale verzekeringen en pensioenen? Wat betekent het voor de toekomst van cao’s?”
Rapport
Een rapport van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging dat binnenkort verschijnt luidt daarover de noodklok, aldus Limmen. “De conclusie is dat flexibilisering een bom kan zijn onder de cao’s die werkgevers en werknemers met elkaar afspreken. Flexwerkers hebben minder goede arbeidsvoorwaarden dan werknemers met een vast contract. Volgens de onderzoekers wordt daardoor de cao ondermijnd. En dan is er nog de toename van het aantal zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel. Bijna een miljoen werknemers die helemaal niet onder een cao vallen.”
Limmen: “Als we niks doen, gaan er steeds meer mensen aan de slag voor de goedkoopste tarieven. Ze werken zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering en bouwen geen pensioen op. Dat moeten we met elkaar toch niet willen? Het wordt steeds guurder op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik heb vorig jaar nog gepleit voor verzekeringen voor zzp’ers en ik denk dat veel zelfstandigen dat ook willen. Helaas blijft de politiek nogal besluiteloos. De regeringspartijen zijn er vorig jaar niet in geslaagd om afspraken over de toekomst van zzp’ers te maken. Maar we mogen deze flexibiliseringstrein niet zomaar laten doordenderen, want hij ontspoort steeds meer. Alle reden voor politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s voor 2017 een standpunt in te nemen over de toekomst van de arbeidsmarkt. Voordat we echt Europees kampioen flexibilisering worden.”
Allereerst moet meneer Limmen eens nadenken over wat de oorzaak zou kunnen zijn dat wij kampioen flexwerk zijn geworden! Ik denk dat de meeste (ondernemer-) lezers van de Schildersvakkrant dit wel kunnen invullen.
de noodklok ging 8 jaar geleden al in toen de schilders s,winters werden ontslagen en in het voorjaar via een uitzendbureau weer te werk mocht komen ,de crisis heeft schildersbedrijven gedwongen om dit zo te doe maar ook door een regeling van de overheid om een schilder die 2 jaar ziek was door te laten betalen door een schildersbedrijf , gevolg hiervan is dat de pensioenafdrachten steeds minder worden .
de trein is al ontspoord want er komen steeds meer flexwerkers bij en zzpers er is geen weg meer terug ,de pensioenen kunnen straks niet meer volledig betaald worden, de ww word korter ,dus ook in de bijstand als er geen werk is ,armoe troef als dit zo doorzet voor de uitzendkrachten en flexwerkers ,vraagje hoeveel verdient een flexwerker nou in de maand netto?
Ik denk dat het al ontspoort is toen het ondernemers diploma niet meer een vereiste was om voor je zelf te beginnen.Toen dat afgeschaft werd kon iedereen zomaar voor zich zelf beginnen zonder ook maar enig inzicht of kennis te hebben van waar ze aan begonnen. Als je dan 1 keer de stap hebt genomen is er geen weg meer terug. als het dan even tegen zit gaan direct de tarieven naar beneden. Daar plukken we nu de vruchten van. Johannes de Vries