Doe-het-zelfaanpak
Er is geen maximumbedrag meer aan de bijdrage per woning. In totaal is er in 2024 een budget van ruim € 674 miljoen voor de SPUK LAI. De voorwaarden voor een doe-het-zelfaanpak zijn versoepeld. Zo kunnen gemeenten de verduurzaming versnellen van nog nauwelijks geïsoleerde woningen van kwetsbare huishoudens. Het extra budget dat beschikbaar is sinds 1 juli is speciaal voor doe-het-zelfmaatregelen. Een belangrijke voorwaarde om dit aan te vragen is wel dat gemeenten vooral woningen aanpakken (80%) met een WOZ-waarde onder het gemeentelijk gemiddelde. De aanpak kan gelden voor woningeigenaren en voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s).
Betere voorwaarden VvE’s
De lokale aanpak helpt VvE’s en eigenaren van een koopwoning met een lage WOZ-waarde te verduurzamen. Op 1 juli is de SPUK LAI voor VvE’s op meer punten verbeterd. Zo komen alle appartementen in een woongebouw nu al in aanmerking voor lokale aanpak als twee bouwdelen in het gebouw slecht geïsoleerd zijn. Een bouwdeel is bijvoorbeeld een gevel, dak of vloer.
99% van de gemeenten doet mee
337 van de 342 Nederlandse gemeenten vroegen in de eerste ronde van SPUK LAI een bijdrage aan. Dat is 99% van de gemeenten. Die geven hun lokale aanpak zelf vorm. Bijvoorbeeld via begeleiding voor inwoners. Of door extra subsidie te geven bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Nog een mogelijkheid is een doe-het-zelf-aanpak aanmoedigen, zoals met vouchers voor isolatiemateriaal.
Vervolg Lokale Aanpak Isolatie
In de huidige tweede ronde kunnen gemeenten aanvragen tot 31 oktober. In 2025 volgt een derde aanvraagronde. Verdeeld over alle jaren is er € 1,5 miljard beschikbaar. Hiermee kunnen gemeenten voor 2030 zo’n 750.000 slecht geïsoleerde woningen aanpakken. Gemeenten kunnen meerdere keren een bijdrage aanvragen om woningen te verduurzamen. De SPUK LAI is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma.