Minister Mona Keijzer (VRO) reikte de prestigieuze prijs op 10 oktober uit aan Henk Vermeulen en Frans Veul van het College van Bestuur van de school.
Nimeto krijgt de prijs voor de renovatie van haar twee oude schoolgebouwen tot een moderne, gezonde leeromgeving (15.000 m2) aan de Smijerslaan.
Als snelgroeiende mbo-vakschool voor creatieve ruimtemakers (met onder andere een schildersvakopleiding) had Nimeto meer ruimte nodig in haar gebouwen’. In plaats van nieuwbouw werd gekeken naar wat we het met haar bestaande panden kon doen.
Samen met architect Maarten van Kesteren en Stichting Mevrouw Meijer werd een plan gemaakt dat niet alleen meer ruimte creëert, maar ook de buurt groener en mooier maakt. Dit project laat, volgens Nimeto, zien hoeveel potentie oude schoolgebouwen nog hebben.
De jury van De Gouden Piramide is onder de indruk van de verbinding van de Nimeto-onderwijsvisie – die echt over het ‘maken’ gaat – met de manier waarop de schoolgebouwen uiteindelijk zijn getransformeerd: ‘Bewust heeft de opdrachtgever ervoor gekozen de gebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw niet af te breken maar toekomstbestendig te maken. De voelbaarheid van de gebruikte materialen, de inspiratie die gehaald is uit de herontdekking van de eigen gebouwen, de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de school voelt en de vakken die worden gedoceerd – het is allemaal met elkaar verbonden.’
Jonge architectenbureaus
Er is bij dit project sprake van een bijzonder planproces, waarbij drie jonge architectenbureaus de kans kregen om met een ontwerpend onderzoek de toekomstmogelijkheden van de bestaande huisvesting in beeld te brengen. Architect Maarten van Kesteren kwam daaruit als winnaar tevoorschijn met een plan dat op een slimme manier ruimte toevoegt voor de snel groeiende school.
![Nimeto tuin](https://www.goudenpiramide.nl/binaries/medium/content/gallery/goudenpiramide/content-afbeeldingen/gp2024/genomineerden/nimeto/40_nimeto_maakt_ruimte-1.jpg)
Voorbeeld naoorlogse scholen
Hoogst urgent is, volgens de jury, de boodschap die van deze aanpak uitgaat naar al die duizenden naoorlogse scholen in Nederland die wachten op een tweede leven en die vaak ten prooi vallen aan sloop – het opdrachtgeverschap van Nimeto kan daarbij als inspirerend voorbeeld dienen.
Niet in de laatste plaats is de toekenning van de prijs een erkenning voor het werk van mbo-vakscholen, die jonge mensen opleiden voor maakberoepen die in onze samenleving veelgevraagd zijn, vermeldt het juryrapport.
De Gouden Piramide wordt sinds 2003 tweejaarlijks uitgereikt. De Rijksbouwmeester is voorzitter van de jury . De prijs bestaat uit een speciaal ontworpen trofee, €75.000 en eeuwige roem.
De prijs
Meedingen naar De Gouden Piramide kan met elk uitgevoerd of bijna uitgevoerd project waaraan een architectonisch, stedenbouwkundig of landschappelijk ontwerp ten grondslag ligt. Dat kan een enkel bouwwerk of een openbare ruimte zijn, maar ook een compleet stadsdistrict of natuurgebied.
Het kan gaan om een nieuwe ontwikkeling , maar ook om herbestemming, renovatie of tijdelijk gebruik. Het gaat om de durf en ambitie achter het project. Om de vernieuwing die is gezocht, en de manier waarop. Alle opdrachtgevers kunnen voor de prijs in aanmerking komen. Particulieren, instellingen, bedrijven, corporaties, overheden, ontwikkelingscombinaties, enzovoort. Alleen de rijksoverheid is van deelname uitgesloten.
Publicatie
Er verschijnt ook een publicatie over het juryrapport, de vijf genomineerde opdrachtgevers en nog eens tien andere bijzondere opdrachtgevers. Een gedrukt exemplaar kan besteld worden via goudenpiramide@rijksoverheid.nl
![Doen en laten](https://www.goudenpiramide.nl/binaries/medium/content/gallery/goudenpiramide/content-afbeeldingen/gp2024/kaft-web.jpg)