Cor Wittekoek, secretaris van Vakgroep GLAS, zegt hierover tegen Glas in Beeld: “De opleiding is bedoeld voor twintig leerlingen. Voor iedere leerling minder betalen we de gemiste inkomsten voor het ROC. We betalen nu dus voor negen ‘lege’ plekken. Maar in het belang van het doorgaan van de opleiding hebben we gemeend dit te moeten doen.”
De mbo-opleiding Glaszetter is een bedrijfsopleiding: de studenten werken per week vier dagen en gaan één dag naar school. De deelnemende bedrijven van Vakgroep Glas zijn GSF Glasgroep, Glasindustrie La Paloma, Dorst Glasservice, Stekelenburg Glas, Glasservice Langenhuizen en Glas van Veen.
Dit laatste bedrijf is ook lid van OnderhoudNL en van deze brancheorganisatie is er ook een student van Ten Brummelhuis Groep. Verder zijn er nog twee deelnemers van bedrijven die niet bij één van de brancheorganisaties zijn aangesloten.
Praktijk en theorie
Het opnieuw leven inblazen van de opleiding Glaszetter was een lang gekoesterde wens van OnderhoudNL en Vakgroep Glas. De eerste groep studenten kreeg begin juli hun diploma overhandigd.
De praktijklessen van deze niveau 2 opleiding vinden plaats bij Schildersvakopleiding Midden Nederland in Nieuwegein. Ook het examen wordt daar verzorgd. Het theoretische deel van de opleiding vindt plaats op ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Daarnaast wordt een deel van de theorie digitaal/online (web-based) aangeboden.
De BBL-opleiding Glaszetter behandelt de volgende (hoofd) onderwerpen/ werkprocessen.
- Het voorbereiden van beglazingswerk
- Het voorbereiden van kaders
- Het toepassen van beglazingssystemen
- Het uitvoeren van opruimwerkzaamheden
- Het opleveren van beglazingswerk