Ga naar hoofdinhoud

Metaalschilders willen af van schilders-CAO


De gedachte leefde al langer, en is nu door de leden van de Sector Vereniging Metaal Beschermingsbedrijven omarmd: de werkgevers willen dat hun medewerkers niet langer onder de Schilder-CAO valt, maar onder de zogenaamde ORSIMA-CAO.

De metaalconservering kent een eigen werkwijzen en cultuur die nogal wringt met de CAO-afspraken voor ‘gewone’ schildersbedrijven.

Zo is de branche voor een belangrijk deel veel gevoeliger voor weersomstandigheden, zeker in de winter. Daarnaast wordt er op grote projecten niet zelden in ploegendiensten gedraaid, en zijn bijvoorbeeld de werktijden in de off-shore onvergelijkbaar met die van een huisschilder.

 

Orsima-CAO

Om die reden is in de afgelopen jaren overleg gevoerd door de Sector Vereniging Metaal Beschermingsbedrijven van Fosag (SVMB) en de SITO, de vereniging van werkgevers in de scheeps-, industrie-, milieu- en technische onderhoudsactiviteiten.

Deze branches hebben een eigen CAO, de zogenaamde Orsima-CAO. Onderhandeld en samengewerkt wordt er niet met de bouw-afdelingen van de vakbonden, maar met FNV Bondgenotenen met CNV bedrijvenbond.

 

Onderhandelingspartner

Een vergelijking van beide CAO’s leerde dat de schilder-CAO wat duurder is, maar een beter pesioen biedt, terwijl de Orsima-CAO goedkoper is en meer is afgestemd op de werkpraktijk in de metaalconservering.
Op haar Algemene Ledenvergadering besloot de SVMB uiteindelijk dat men over wil naar de Orsima-CAO. Een brief van die strekking is aan de vakbonden geschreven. Het streven van de werkgevers is om in 2011 onder de nieuwe CAO te vallen, waarbij men overigens samen met SITO aan werkgeverszijde aan de onderhandelingstafel zal zitten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


AGC investeert in nieuwe Fineo productielijn

Wisseling van de wacht bij Pieterman Groep

Geluk Groep neemt Snepvangers Glas over

Isolatieglas-subsidie per 1 januari omhoog

Glashersteller Glaspunt neemt branchegenoot over


Naar archief >