Het maken van muurschilderingen, zogenoemde street art, krijgt een officiële status in Amsterdam. Daar wordt volgend jaar namelijk het grootste street art museum ter wereld geopend in de Lasloods van de voormalige NDSM-werf.
Curator Peter Ernst Coolen van Street Art Today werkt samen met de ontwikkelaar van de Lasloods aan de totstandkoming van het museum. “Street art is sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Street art wordt door kunstcritici wereldwijd beschouwd als de meest relevante kunststroming van dit moment, maar doordat deze kunstvorm vooral op straat wordt gemaakt is het ook vergankelijk. Door middel van onze collectie willen we niet alleen een tijdsbeeld vastleggen maar het ook op een plek bijeenbrengen en voor een breed publiek toegankelijk maken.”
Renovatie Rijksmonument
De Lasloods is een Rijksmonument en wordt door Biesterbos, de gedelegeerd ontwikkelaar namens Mediawharf, gerenoveerd en verbouwd. Hiermee wordt wederom een monument op NDSM in ere hersteld en gereed gemaakt voor een aansprekende functie. Medio zomer 2018 zullen de deuren voor het publiek geopend worden.
Met een oppervlakte van meer dan 7.000 m² is de voormalige Lasloods een grote ruimte. Bijzonder is dat alle werken speciaal voor het museum gemaakt worden, op een geheime locatie, waarbij het enorme formaat opvallend te noemen is. “Het kleinste schilderij dat we tonen is al groter dan de Nachtwacht, het grootste tot nu toe is een werk van Telmo Miel van vijf meter breed en twaalf meter hoog. Na de verbouwing hangen de werken zij aan zij met de oude hijskranen in een ruimte die 24 meter hoog is en een monumentale industriële uitstraling heeft. Het wordt enorm indrukwekkend”, aldus Coolen.
Ontwikkeling NDSM
De Lasloods is onderdeel van het inmiddels bekende en multifunctionele NDSM-terrein, te midden van bedrijven als o.a. Viacom (voorheen MTV), Red Bull, Greenpeace Nederland, Hema, het naastgelegen Double Tree by Hilton hotel, Hiswa, VNU Vacature Media, ROC TOP etc.
Biesterbos (onderdeel van VolkerWessels) is de gedelegeerd ontwikkelaar voor de totale gebiedsontwikkeling van de NDSM-werf (programma van circa 440.000 m²).
Anne Frank
De wereldberoemde Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra schilderde onlangs nog een 24 meter hoog portret van Anne Frank op de gevel van het toekomstig museum. Het opvallend kleurig kunstwerk met de titel “Let Me Be Myself” werd opgepikt door de media en ging vervolgens de hele wereld over, want de boodschap, het verhaal van Anne Frank, is vandaag de dag nog steeds actueel.
Fantastisch dat er in Nederland eindelijk op deze manier aandacht wordt besteed aan het bestaan van muurschilderingen.
Ik verheug me er op.
Margriet van Eijk
Muralist