Ga naar hoofdinhoud

Nieuw glas-in-loodraam voor kerkje Schurega


Een nieuw raam plaatsen in een rijksmonument uit 1715, dat gaat zomaar niet. Het mag in het kerkje van Schurega (Frl.) omdat er vroeger ook glas-in-loodramen in het godshuis zaten. Kunstenares Monique Verbruggen maakte een fris ontwerp, passend bij de kerk en het eerste, reeds bestaande raam.

In 2010 kreeg de kerk het eerste glas-in-loodraam. Jarenlang werd daarna gespaard voor een tweede raam; en dat is er nu eindelijk gekomen dankzij de financiële steun van donateurs en vrienden van het kerkje.

Bij binnenkomst in de kerk vallen de ramen direct op: aan weerszijden van de preekstoel breekt het licht prachtig door gekleurd glas. Rechts het raam uit 2010, links het nieuwe raam, gemaakt door glaskunstenares Monique Verbruggen uit Kubaard.

Zij kreeg als opdracht mee: het mag wat kleurrijker en verwerk de klokkenstoel in het ontwerp. Ook moest de kleur en structuur van het nieuwe raam passen bij het bestaande raam. In haar ontwerp zijn onder andere een haan en een klokkenstoel te zien. In 1910 stond er naast de kerk een klokkenstoel, maar deze is verdwenen. Daarvoor in de plaats is er een dakruiter aangebracht op de westgevel, met een slanke spits.

Monique Verbruggen: “Ik vond het heel spannend om betekenis te geven aan het raam. Zo’n raam is verhalend in een kerk, zeg maar een stripverhaal in zijn vroegste vorm.” Met haar ontwerp wil de kunstenares prikkelen: waarom loopt de haan bijvoorbeeld weg uit het raam? “Ik kon de haan natuurlijk bovenop de klokkenstoel plaatsen, maar ik wilde iets dat minder voor de hand ligt. Nu loopt de haan van nacht naar dag en in de richting van de molen op het rechterraam.”

Bekijk hier een filmpje hoe Verbruggen het glas-in-lood-raam maakte:

Het zaalkerkje in Schurega is eigendom van de stichting Alde Fryske Tsjerken. Hun missie is: het herstel en de instandhouding van uit historisch oogpunt belangwekkende kerkgebouwen met aan- en toebehoren in de provincie Fryslân.

Bron: Stichting Alde Fryske Tsjerken / Foto: Sietse de Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik

’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd

Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Nieuwe bestemming gezocht voor oude glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen van studenten in stiltecentrum


Naar archief >