Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe campagne vestigt aandacht op valgevaar in de bouw


Een nieuwe campagne moet valgevaar in de bouw onder de aandacht brengen. Vallen van hoogte is nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in de bouw. Vooral de risico’s van vallen van lage hoogte worden nog vaak onderschat.

De campagne is een initiatief van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), ondertekent door partijen als het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail, Heijmans en Unica. Inmiddels hebben ruim 1.100 bedrijven en organisaties de uitgangspunten en kernwaarden van de Governance Code expliciet ondertekend.

Merendeel van de valongevallen is onder de 2,5 meter

Uit data die de ondertekenaars van de GCVB hebben verstrekt blijkt dat 78% van de ongevallen plaats vindt onder de 2,5 meter. In bijna de helft van de gevallen is sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. De val leidt in 64% van de gevallen tot verzuim.

Met de campagne wil de GCVB de gehele bouwsector inspireren om extra aandacht te geven aan het voorkomen van vallen van hoogte. De meeste ongevallen door vallen ontstaan door het verlies van evenwicht, onvoldoende beveiliging of het ontbreken daarvan en verkeerd gebruik van arbeidsmiddelen zoals een ladder of steiger.

Top-5 van veiligheidsrisico’s in de bouw

De campagne maakt onderdeel uit van een breder programma van de GCVB. In 2021 was het reduceren van aanrijdgevaar op de bouwplaats een speerpunt. De top-5 van veiligheidsrisico’s in de bouw zijn: aanrijdgevaar, vallen van hoogte, elektrocutie, hijsen en transport van bouwdelen en materialen en gevaarlijke stoffen (waaronder asbest, Chroom6 en fijnstof). Door aandacht te vragen voor deze onderwerpen wil de GCVB het veiligheidsbewustzijn rond ieder risico vergroten en het aantal (bijna) ongevallen en incidenten verkleinen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Veiligheid bespreekbaar maken met kaartspel

Nieuw waarschuwingssysteem meet hittekracht

Rolsteigers langere periode onder de loep

Bewust Veilig-dag 2025: ‘Samen sterk voor veilig werk’

Schadelijke Stoffen Assistent vanaf nu te gebruiken


Naar archief >