Kwins mikt met deze app vooral op vastgoedonderhoudsbedrijven en bouwinspecteurs van professionele woningeigenaren.
Mede-ontwikkelaar van Kwins is Felix Wielinga, die ook het brein is achter de Renovatieplanner. De inspectie-app staat daar overigens geheel los van. Vanuit zijn netwerk in de renovatiemarkt -zowel opdrachtgevers als vastgoedonderhoudsbedrijven- begreep hij dat men niet tevreden is over de administratieve verwerking van gebouwinspecties voor de conditiemeting.
Wizard
Daarom ontwikkelde Wielinga met zijn partner Maurice van de Kamp een smartphone-app dat gebaseerd is op een gebruiksvriendelijke wizard die de gebruiker met een paar klikken logisch door Kwins leidt. Dankzij de wizard bepaalt de gebruiker zelf welke bouwdelen hij wil inspecteren en welke normen bevraagd worden.
“Tijdens een gebouwinspectie weet je niet welke gebreken je precies tegenkomt”, zegt Wielinga. “Als je wel -of niet- op een mankement stuit wil je deze onderhoudsstaat op hetzelfde moment classificeren volgens bepaalde normensets, die in het Verf Advies Centrum (VAC) en Kwaliteit In Balans (KIB) zijn vastgelegd. Bij die norm behoort een prestatie-eis die de uitvoerende partij met de opdrachtgever heeft vastgesteld. In onze app kun je via een visuele schaal van 0 tot 5 een score aangeven in hoeverre het bouwdeel aan de norm voldoet.”
Prestatiekeuringsrapport
Als de inspectie is doorlopen wordt automatisch een prestatiekeuring van alle geïnspecteerde bouwdelen gegenereerd. De groene, rode of oranje kleuren geven de klassering van de norm aan. Per klasse kunnen minimale eisen zijn gesteld, bijvoorbeeld 90% moet klasse 0 hebben. In het dashboard is direct inzichtelijk of gemaakte prestatieafspraken met de opdrachtgever gehaald zijn. Het is mogelijk om op basis van een individueel bouwdeel of norm te filteren, zodat de ontvanger precies datgene te zien krijgt wat deze wil. De rapportage kan worden ondersteund met een bijlage met foto’s.
Uit eerste ervaringen van pilot-gebruikers blijkt dat per woning de inspectie minstens tien minuten sneller verloopt dan traditioneel met Excel. Maar de echte tijdwinst wordt aan de ‘achterkant’ behaald bij het communiceren van de data naar derden.