Een half jaar later dan de nieuwbouw. Demissionair minister De Jonge kiest daarmee voor de “zachte landing” en wil zo de zorgen van leden van de Eerste Kamer en Bouwend Nederland wegnemen.
De Wkb maakt deel uit van de Omgevingswet, die per 1 januari 2024 in werking treedt.
In juli stemde meerderheid van de Eerste Kamer voor een motie van senatoren Ferd Crone (GroenLinks-PvdA) en Eric Kemperman (BBB) om de Wkb uit te stellen. Naar hun oordeel was het onder meer onduidelijk of er wel voldoende kwaliteitsborgers zouden zijn op 1 januari en lag er geen back-up plan voor het geval dat zo zou zijn.
De Jonge legde die motie naast zich neer, omdat de Wkb op alle vlakken te verweven zou zijn met de Omgevingswet (die ook 1 januari 2024 ingaat). De optie om verbouw-, onderhouds en renovatieactiviteiten uit te stellen was er wel, en ook al vaker genoemd door de minister en zijn voorganger, maar gemeenten, bedrijfsleven en kwaliteitsborgers zagen liever de invoering in één keer. Met als voornaamste argument: duidelijkheid voor de bouw.
Brief aan Eerste Kamer
“Anderzijds geeft Bouwend Nederland aan dat een latere inwerkingtreding voor verbouwing, onderhoud en renovatie naar verwachting zal zorgen voor een zachtere landing bij vooral de kleinere aannemers en het oplossen van kinderziektes bij gemeenten”, schrijft De Jonge nu in zijn brief van 11 september aan de Eerste Kamer, opgesteld naar aanleiding van nieuwe vragen van de genoemde senatoren.
“De verwachting is dat een latere inwerkingtreding van de Wkb voor renovatie en onderhoud het risico verkleint van stagnatie in de bouw en bouwers meer vertrouwen geeft dat de bouw ongestoord verder kan na 1 januari 2024. Ik vind dit een belangrijk signaal.”
De Jonge wil hiermee ook tegemoetkomen aan de ‘consistente en duidelijke’ wens van de senatoren voor maximale zekerheid over het aantal beschikbare kwaliteitsborgers. “Uiteraard deel ik dit belang van ongestoorde voortgang in de bouwproductie, met het oog op de grote en urgente bouwopgave voor dit kabinet en een volgend kabinet, ten volle. Alles afwegende ben ik daarom tot de conclusie gekomen dat een zachtere landing de voorkeur verdient, en ik dus de invoering van kwaliteitsborging bij verbouwactiviteiten met 6 maanden zal opschorten.”
![](https://www.schildersvak.nl/wp-content/uploads/2020/03/0-luiken-924x1024.jpg)
Langer oefenen
Uitstel voor verbouwingen, onderhoud en renovatie betekent lagere oefentijd voor aannemers. Proefprojecten kwaliteitsborging gaan na 1 januari 2024 door en worden geïntensiveerd via het Stimuleringsprogramma proefprojecten (STIPP), schrijft de minister. “Hiermee krijgen de kleinere aannemers meer tijd om zich voor te bereiden op de datum van 1 juli 2024 en kan breder dan tot nu toe ervaring opgedaan worden met kwaliteitsborging bij verbouw.”
Dat de Wkb voor verbouwingen, onderhoud en renovatie nog later ingaat dan 1 juli, kan trouwens ook. De Jonge maakt dat voorbehoud in zijn brief. De datum 1 juli geldt “mits te zijner tijd op basis van onafhankelijke toetsing duidelijk is dat er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn en er geen andere signalen zijn die belemmerend werken.”
Wat betreft de Wkb heeft OnderhoudNL een training die bij voldoende aanmeldingen door alle leden gevolgd kan worden. Ook is het mogelijk een interne bedrijfstraining te organiseren.
Bron: Aannemersvak/OnderhoudNL
Even ter aanvulling: de latere datum geldt voor vergunningplichtige verbouwactiviteiten (publieke stelsel). En dus NIET voor de wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek (waar álle schilders mee te maken hebben).
Weer een gebakken lucht regel die alleen maar geld kost. Past mooi in het rijtje ISO9001/VCA/allerlei toegangsfilmpjes.
Het beeld wat de Wkb bij mij heeft postgevat is dat het handvatten geeft aan overheidsinstellingen om er te pas en te onpas – zij doen namelijk niet anders – gebruik van te maken.
Kwaliteit begint met een reële ondernemersprijs en bij de vakman op de werkvloer en niet bij een (papieren)wet daar hebben we er genoeg van.
Vlgs. een bericht in SchildersVakkrant 12/2023 ‘De Jonge weigert uitstel Wkb’ waaruit de laatste alinea ‘De Wkb geldt voor alle aannemers van bouwwerken, van zzp’er tot grootbedrijf. Schilders- en onderhoudsbedrijven kunnen er ook mee te maken krijgen. Belangrijkste doel van de wet is de bouw zelf aantoonbaar laten zorgen voor een hogere bouwkwaliteit.’
De reeks van Eddy kan nog worden aangevuld met de Arbo-, Milieuwet en de Wet natuurbescherming.
Hierbij mag ik verwijzen naar een recent artikel in het Schildersblad van augustus met ‘E-Learning over WKB’ , waarin meer informatie en aanmelding kan plaatsvinden onder: http://www.onlinebouwacademie.nl/
bouwtechniek/wil-jij-leren-wat-bouwen-onder-wkb-betekent-in-jou-praktijk.