In een standaardbrief en -mail die OnderhoudNL aan haar leden ter beschikking stelt, en die door die schildersbedrijven verspreid zijn onder hun werknemers, worden de stakingen door schilders, die vrijdag op meerdere plaatsen in ons land zijn uitgebroken en morgen een vervolg krijgen, ‘onrechtmatig’ genoemd. OnderhoudNL twijfelt nog of ze dit wil gaan aantonen in een kort geding.
In principe zijn de advocaten van OnderhoudNL en FNVBouw al overeengekomen dat maandag aanstaande om 13:30 uur een kort geding zal dienen voor de kortgedingrechter in Utrecht. OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt laat echter vanmorgen aan nos.nl weten het doorgaan van het kort geding af te laten hangen van hoe omvangrijk de stakingen morgen zijn.
In het mogelijke kort geding (waarvan dagvaardiging in het bezit van de redactie is) zal de rechter worden gevraagd te oordelen of de stakingen onrechtmatig zijn. OnderhoudNL beweert dat dat zo is, met een beroep op een bepaalde interpretatie van het Europees Sociaal Handvest, omdat de werkgevers een overeenkomst zijn aangegaan met de LBV en daarmee de FNV en de CNV buiten de orde hebben geplaatst. De vakbonden stellen voor het belang van hun 6000 leden op te komen en een onmiskenbare verslechtering van de arbeidsvoorwaarden aan te vechten. Overigens wordt het aantal leden van de vakbonden door OnderhoudNL steeds onder twijfel gesteld. Het aantal leden van de LBV onder schilders (onbetwist zeer weinig) zou niet ter zake doen, omdat de LBV in de zin der wet gerechtigd zou zijn om de werknemers van de schildersbedrijven te vertegenwoordigen.
In de brieven en mails die werkgevers in de schildersbranche aan hun personeel sturen wordt al, vooruitlopend op een mogelijke uitspraak, van die onrechtmatigheid uitgegaan. De schilders wordt gewaarschuwd niet te gaan staken en erop gewezen dat onrechtmatig staken als werkweigeren kan worden gezien en tot ontslag kan leiden. Dit is niet het geval wanneer de stakingen rechtmatig zijn, dan worden actievoerders beschermd door het stakingsrecht en mogen ze niet om die reden ontslagen worden.
Wel terecht wijzen de werkgevers er op dat er geen loondoorbetaling of andere afdrachten zullen plaatsvinden voor gestaakte uren. Leden van de vakbonden kunnen in die gevallen gebruik maken van de stakingskassen die speciaal voor dit doel bestaan. (leden van de CNV, dat nog geen ultimatum heeft gesteld, die toch gaan staken krijgen voor die periode een vergoeding die ‘molestuitkering’ genoemd wordt.
Vrijdag werd gestaakt bij werken van Kloet Vastgoedonderhoud, Hartman Totaal Onderhoud, Willems Vastgoedonderhoud en Schildersbedrijf Hoftijzer. FNVBouw verwacht maandag aanmerkelijk meer stakingen en opende daarvoor inschrijfpunten in Rotterdam, Tilburg, Nijmegen, Breukelen en Hoogeveen.
Dat zouden de klootzakken wel willen, dat wij niet mogen staken! Dan kunnen ze ons alles door de strot douwen want die eikels van de LBV tekenen wel bij het kruisje. Na zowat 30 jaar hard werken laat ik me niet bestelen nu!
In 1991 heb ik als jonkie ook gestaakt, nooit gedacht dat ik nu weer zou moeten! Maar mijn maten en ik doen mee morgen. Ondanks die rotmail van onze miezerige directie!
Freddy the fighter
Freddy, pas op je taal. Boos zijn mag op deze site, schelden niet, vooral niet als het persoonlijk wordt.
Is geen schelden is een emotie die duidelijk en goed is
Ik ben dan wel geen werknemer meer, maar kan de frustratie wel voorstellen.
De mensen die nu beleid maken bij onderhoud.nl staan niet achter het mooie vak die wij uitoefenen. Het enige waar zij op uit zijn is voor de grote jongens die lid zijn van deze club te zorgen dat zij hun bedrijf zo risicoloos mogelijk te maken en de werknemers zo dom mogelijk te houden.
De vakbonden zouden daarentegen ook eens mogen moderniseren om weer aantrekkelijk te worden voor werknemers.
Als ik nog werknemer zou zijn zou ik zeker meedoen, ik wens alle werknemers succes en hoop dat zij allemaal meedoen aan deze staking.
Hugo,
Ook wij horen van leden bij vooral kleinere bedrijven dat hun werkgevers er niets van snappen, het ook niet eens zijn. 1 kaderlid wist mij te vertellen dat zijn werkgever zijn lidmaatschap ook opgezegd heeft omdat er naar de kleinere werkgevers totaal niet geluisterd wordt. Nu ben ik nog nooit op een OHNL vergadering geweest, maar ook ik heb de afgelopen maanden wel werkgevers gesproken die er niets van snapten en die de afspraken in de bouw en afbouw cao gemaakt ook prima zouden vinden voor de SAG cao.
Het lijkt erop dat er Russisch roulette gespeeld wordt met als inzet de arbeidsvoorwaarden en dus de motivatie van de vakmensen. Als je dat als werkgeversorganisatie doet ben je niet goed bezig.
Henny
wij hebbem RECHT op een Goed cao.
en als ik daar voor moet gaan staken .
sta ik morgen vooraan.
we laten on niet overlopen door de lbv.
De beste actie is om gewoon ontslag te nemen bij je werkgever en lekker ergens anders gaan werken voor meer geld.
Die Frans toch !!!!!
die frans slaat de plank echt mis .in deze tijd ,dan ben je zo flexwerker en in de winter maanden lekker thuis zitten zeker .