Ga naar hoofdinhoud

Onthulling glas-in-lood-raam op 4 mei


Galama werd geboren 24 februari 1885 op boerderij ‘Senserhûs’ aan de Hemdijk bij Blauwhuis. In de tweede wereldoorlog was hij pastoor van de Sint Pancratius parochie in ‘s Heerenberg. 3 augustus 1941 las hij een kritische brief van bisschop de Jong voor tijdens de mis. Hierin werd gesteld dat NSB’ers geen lid kunnen zijn van katholieke verenigingen omdat hun levenshouding in strijd was met katholieke levensopvattingen’.

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei in de Sint Vituskerk te Blauwhuis (Frl) zal een gerestaureerd glas-in-lood raam worden onthuld, waarop oorlogsslachtoffer pastoor IJsbrand Galama en pater Titus Brandsma samen staan afgebeeld.

Pastoor Galama zei er bij: ‘en ik zal NSB‘ers de sacramenten weigeren’. Hij werd direct verraden, de Gestapo arresteerde hem en zette hem gevangen. Later dat jaar werd Galama overgebracht naar concentratiekamp Dachau waar hij, net als vele andere gevangenen, zeer slecht behandeld werd. De pastoor overleed door uitputting op 20 juni 1942.

Als blijvende herinnering aan Galama en zijn kapelaan en medeslachtoffer Marinus van Rooijen, schreef benedictijn W. Ramakers het boek ‘Martelaren van ‘s – Heerenberg’.

Zaterdag 4 mei, ruim 70 jaar na zijn tragische dood, wordt oorlogsslachtoffer Galama tijdens de Heilig Mis in de Blauwhuister Sint Vituskerk herdacht. De kerk waar hij ruim 100 jaar geleden zelf zijn eerst H. Mis opdroeg. Na de mis, die om 19.00 uur begint, wordt het gerestaureerde glas-in-lood raam, waar pastoor Galama samen met pater Titus Brandsma op afgebeeld staat, opnieuw eervol onthuld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Glas-in-lood uit museum mee te nemen voor hergebruik

’s Lands grootste glas-in-betonkunstwerk door sloop bedreigd

Grote Kerk Alkmaar krijgt enorm glas-in-lood raam

Nieuwe bestemming gezocht voor oude glas-in-loodramen

Glas-in-loodramen van studenten in stiltecentrum


Naar archief >