Ga naar hoofdinhoud

PGGM-rekening gewoon betalen


Menig schilder zal even gefronst hebben bij de afrekening van PGGM over januari. Betalen voor het vakantiefonds? Er is toch nog geen cao-Schilders? En is die pensioenafdracht nog wel verplicht? Hieronder een korte stand van zaken.

De rekening van PGGM (die de inning van pensioengelden en van bedrijfstakgelden heeft overgenomen van A&O Services) zal in de meeste gevallen kloppen.

Verplichtstelling

Ten eerste de pensioenpremie: deze wordt verplicht afgedragen aan het Bedrijfs Pensioenfonds Schilders (BPF), ondergebracht bij PGGM. De verplichting vloeit niet voort uit een cao, maar uit de zogenaamde verplichtstellingsbeschikking van de overheid. Ook zzp-ers in de schildersector dragen verplicht af aan het pensioenfonds volgens deze beschikking. Die werd deze zomer nog aangevochten door onder andere Zelfstandigen Bouw, echter zonder het door die belangenvereniging gewenste effect.

Ber-cao

Ten tweede de afdracht aan het Vakantiefonds. Dit fonds maakte tot eind 2015 deel uit van de Bedrijfstak Eigen Regelingen (BER) van de schilderssector, waar ook het Ontwikkelings & Opleidingsfonds deel van uitmaakte. De BER-regelingen hadden een eigen cao met een looptijd van 5 jaar. De werkgevers hebben deze cao opgezegd, zodat er niet meer hoeft te worden afgedragen aan het O&O-fonds (waar onder andere Savantis en Arbouw uit werden bekostigd).

Vakantiefonds-cao

Om toch een aantal zaken waarvan het collectief nut wordt ingezien te laten doorgaan hebben werkgevers en werknemers (FNVBouw en CNV Vakmensen), begin dit jaar een compleet nieuwe cao afgesloten, met de looptijd van een jaar, waarin de afdracht voor het Vakantiefonds, de collectieve ongevallenverzekering en de aanvullingsregelingen ww en wao zijn geregeld. Deze cao is naar het ministerie gezonden voor een zogenaamde Algemeen Verbindend Verklaring (avv). Deze wordt over enkele weken verwacht. Alle bedrijven met personeel moeten dan dus deze afdrachten betalen.

 

cao-Schilders

Ondertussen zitten de onderhandelingen over de ‘reguliere’ cao nog steeds in een impasse: OnderhoudNL deed begin december een eindbod, dat is afgewezen door de bonden, waarmee dat eindbod van tafel is. Sindsdien liggen de besprekingen stil en beraden de bonden zich op acties. De ‘huidige’ cao (waarvan de looptijd al zeer lang verstreken is) blijft voor een groot deel ‘nawerken’.

14 reacties op “PGGM-rekening gewoon betalen

  • Frits

    De verplichting om de BER premies te betalen treedt pas in werking 1 dag na publicatie in de Staatscourant (van het besluit tot het algemeen verbindend verklaren van de betreffende cao-regelingen). Een besluit tot algemeen verbindend verklaren kent geen terugwerkende kracht en werkt ook niet na. De fondsen zijn verplicht om een gescheiden administratie te voeren van georganiseerde werkgevers en ongeorganiseerde werkgevers. Zodat de ongeorganiseerde werkgevers niet met onterechte premie-facturen worden geconfronteerd tijdens avv-loze perioden. De cao-partijen hebben op dit moment (12 februari 2016) nog geen eens een algemeen verbindend verklaring aangevraagd bij het ministerie. Na aanvraag duurt het nog minimaal 6 weken voordat het besluit in de Staatscourant wordt gepubliceerd. Als bedrijven die geen lid zijn van OnderhoudNL toch een factuur krijgen van PGGM dan hoeven ze in principe de BER premies over de periode dat de cao niet avv is, niet te betalen. Sterker, PGGM mag deze premies niet eens in rekening brengen. Het verzenden van zgn spookfacturen is namelijk bij de wet verboden.

  • Jan Maurits Schouten

    Specifiek aan de Vakantiefonds-cao is dat hij uitgaat van een bedrag per jaar waarvan de inning per maand gaat. Als de ‘nieuwe’ cao dus zeg in maart van kracht wordt en je hebt tot die tijd niet betaald, dan kan er aan het eind van het jaar nagevorderd worden…

  • Frits

    Nee, dat is niet waar en dat smoesje heb ik wel eens vaker gehoord van A&O. Anders zouden wij toch ieder jaar in december een eindafrekening moeten krijgen? Nooit gehad. Nee, over de periode dat een cao niet avv is, bestaat er ook geen verplichting tot het betalen van premies, dus ook niet achteraf. Cao-partijen hebben nu toch echt een probleempje. Ze hebben gewoon geen zin om de ene werkgever een hogere nota te sturen en de andere werkgever een lagere. Veel te veel werk. Toch zijn ze hiertoe wettelijk verplicht. Alles is te lezen op http://www.cao.minszw.nl

  • Henskes

    Wat Frits zegt klopt wel hoor. Wij hebben die discussie ook wel eens gehad met a&o en ik heb het toen door een jurist laten uitzoeken. Toen hadden ze ook zo een soort smoesje wat Jan Maurits zegt maar daar kwamen ze later op terug. We hebben toen een creditnota van A&O gehad.

  • jan maurits

    Maar, Henskens, hebben jullie je werknemers dan een deel van hun vakantiegeld door de neus geboord,

  • Henskes

    Uiteraard niet. Vakantiebonwaarde rechtstreeks aan de werknemers uitbetaald. En bij vaste salarissen 8% vakantiegeld in mei. Zoals het hoort bij ‘normale’ bedrijven in Nederland.

  • Jan Maurits Schouten

    Interessant mijnheer/mevrouw Henskens. Zou u daar meer over willen vertellen in SchildersVakkrant? Mail ons dan alstublieft: schildersvakkrant@eisma.nl

  • Jan Maurits Schouten

    We hebben het nog eens nagevraagd bij een ingewijde. De kans is klein dat het voor een rechtbank houdbaar is dat de looninhouding van 1,5 procent over het loon tijdens de periode van niet-algemeen-verbindend-verklaring niet hoeft te worden afgedragen. Als het zover komt is de kans dus groot dat het bedrijf alsnog het bedrag zal moeten afdragen. Het gaat om een werknemersdeel. Zeker als u het bedrag aan uw werknemers laat toevallen zou u dat bedrag later weer bij hen moeten invorderen (ofwel verlies nemen op een andere bedrijfskostenpost). Het advies is dus, zeker omdat de avv binnenkort verwacht wordt, om de PGGM-rekening wel te betalen. Bedrijven die het gevecht wel aan willen gaan wordt aangeraden om de inhouding op het loon wel te doen, om het later invorderen te voorkomen.

  • Frits

    …..omdat de avv binnenkort verwacht wordt” is net zoiets als “ik rij alvast door rood omdat het stoplicht straks toch op groen springt”. Haha.

    1. Jan Maurits Schouten

      Het is een reparatieregeling van werkgevers en werknemers die (nog altijd) als voldoende representatief gezien worden. De avv zal dus wel spoedig afkomen en de regeling geldt over het hele jaar met terugwerkende kracht. Dat zijn sterke argumenten. Het niet van kracht zijn van de avv op dit moment is het tegenargument. Misschien is het het beste om het de werknemers zelf te vragen? Het is tenslotte hun looninhouding.

  • Frits

    Het gaat niet om sterke argumenten. Het gaat om de wet. Ik citeer: “Met het oog op een correcte premieheffing tijdens eventuele avv-loze periodes is de incasso-administratie gescheiden in direct aan het cao-fonds gebonden (georganiseerde) werkgevers en niet of anders georganiseerde werkgevers”. PGGM moet dus een gescheiden administratie voeren van OnderhoudNL leden en niet-OnderhoudNL leden. Voor de OnderhoudNL-leden werkt de CAO na, voor de niet-leden is de CAO alleen verplicht als er een avv-besluit door de minister is afgegeven. Een avv-besluit kent geen terugwerkende kracht noch werkt na. Er staan keiharde data in een avv-besluit vermeld. En voor de rest moet iedereen natuurlijk zelf weten wat ie met z’n geld doet, we leven in een vrij land.

    1. Jan Maurits Schouten

      In ieder geval eens met dat laatste, Frits 🙂

      Even hernemen: de loonafdracht aan PGGM, de zogenaamde ‘aanvullingsregeling’ vloeit voort uit een compleet nieuwe cao, de aanvullingsregeling-cao, die nog niet algemeen verbindend verklaard is. Deze nieuwe cao dient ter reparatie van het wegvallen van werknemersafdrachten aan het O&O fonds die per 31 december eindigden wegens opzeggen van de O&O-cao door werkgevers. In de nieuwe cao wordt de afdracht geregeld ten bate van de vakantiebon en een aantal verzekeringen en vergoedingen.
      Werkgevers betalen dus vanaf 1 januari geen afdracht meer over het loon aan enig bedrijfstakfonds. (Wel gaan OnderhoudNL-leden vrijwillig via facturatie naar rato van een promillage van de omzet een Bedrijfstakheffing betalen aan OnderhoudNL).
      Bij het avv worden van de aanvullingsregeling-cao, naar verwachting in maart (maar dat heeft niemand in de hand), dient er dus in ieder geval vanaf dan te worden afgedragen. Of men dat niet hoeft over januari en februari als men geen OnderhoudNL-lid is zal beoordeeld moeten worden door een rechter. (tenzij het onderling geregeld kan worden met PGGM, zoals dat kennelijk Henskens gelukt is met A&O Services) Belangrijk is wel dat het geld ten goede komt aan de werknemers, vakantiegeld is een wettelijk recht en ook de andere componenten zijn inhoudingen op het schildersloon.

  • Frits

    Het gaat om alle premie-componenten van de nota met uitzondering van de pensioenpremie. Als je niet verplicht bent om iets af te dragen, en je doet dat ook daadwerkelijk niet, dan mag je het natuurlijk ook niet inhouden op het loon van de werknemer. Waar gaat het dan over: O&O fonds (premie toch al 0), aanvullingsfonds, vakantiefonds, administratiekosten vakantiefonds, 55+ regeling, ongevallenverzekering. Maar als je niet afdraagt kun je er ook geen beroep op doen natuurlijk. En de vakantiebonwaarde dien je gewoon rechtstreeks aan je werknemers uit te betalen. Het zou netjes zijn als PGGM de niet georganiseerde bedrijven de keus zou bieden om op vrijwillige basis te blijven bijdragen aan die fondsen. Dat zou ook wel zo praktisch zijn. Maar waarschijnlijk stuurt ze gewoon iedereen dezelfde nota onder het mom van wat niet weet, wat niet deert.

    1. Jan Maurits Schouten

      grotendeels eens, behalve dat het praktischer is om dat juist niet te doen. Voor PGGM dan…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


PPG verlengt Colorful Communities tot en met 2035

Baan Twente wederom beste Mercedes-Benz Van ProCenter

Oostveen overgenomen door Hoogstraten Haarzuilens

Geen versoepeling regels voor Oekraïense zzp’ers

Soudal slaat vleugels uit naar Japan


Naar archief >