Op 3 januari 2018 was het precies 150 jaar geleden dat Thomas Zandleven de koopakte voor een ‘schildersaffaire’ in Koog aan de Zaan ondertekende. Het zou het startschot zijn voor ‘150 jaar verf’, de titel van het boek dat ter ere van het jubileum van Zandleven Coatings een paar jaar geleden is geschreven.
Commissaris Brok, in gezelschap van loco-burgemeester Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden, bracht maandag 11 juli een bezoek aan Zandleven Coatings om het predicaat Hofleverancier uit te reiken en het schild op de gevel te onthullen. Het predicaat wordt toegekend aan kleine en middelgrote bedrijven met een uitstekende reputatie in hun regio. Brok kreeg op zijn beurt van directeur Waling Dijkstra een exemplaar van het jubileumboek.
Corrosiewerende coatings
Wat in 1868 begon als een bescheiden schilderzaak in Koog aan de Zaan is in 150 jaar uitgegroeid tot een grote verffabriek in Leeuwarden die zich heeft gespecialiseerd in corrosiewerende coatings voor de industrie en offshore en deze naar meer dan vijftien landen exporteert. “Productie, medewerkers en grondstoffen hebben we juist zoveel mogelijk lokaal gehouden”, aldus Dijkstra. “Hetgeen met de huidige schaarste op diverse gebieden een groot voordeel is gebleken.”
Rots in de branding
Het is alweer vier jaar geleden dat op het eigen fabrieksterrein aan de Snekertrekweg in Leeuwarden, waar het bedrijf sinds 1946 is gevestigd, met een groot feest werd gevierd dat Zandleven Coatings anderhalve eeuw bestond. Dijkstra overhandigde toen het eerste exemplaar van het boek ‘150 jaar verf’ aan zijn drie dochters, die nu weer aanwezig waren bij de kleine ceremonie die ook werd bijgewoond door verschillende medewerkers. Commissaris Brok noemde Zandleven Coatings ‘de rots in de branding’ in het Spoordok-gebied dat de gemeente Leeuwarden aan het ontwikkelen is.
Vierde generatie
De naam Dijkstra zou pas halverwege de vorige eeuw met Zandleven, dat in 1895 naar Leeuwarden verhuisde, worden verbonden. Theunis Dijkstra vestigde zich eerst als schilder in Holwerd en rond 1900 nam hij de Friesche Schilderschool in Leeuwarden over en begon in 1908 ook verf te verkopen. In 1943 nam Th. Dijkstra Wzn, handelaar in verfwaren, de verfproductieactiviteiten van Zandleven – bij gebrek aan een opvolger – over, samen met nog wat andere verfmerken. Waling Dijkstra is inmiddels de vierde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf.
Beschermende coatings van Zandleven zijn overal in Europa te vinden, zowel on- als offshore, maar ook op tot de verbeelding sprekende objecten zoals voetbalstadions, kunstwerken van Rijkswaterstaat (bijvoorbeeld de Stormvloedkering) en installaties van DSM en Gasunie. En meer ludiek, Zandleven leverde ook de verf voor finishlijn van de Elfstedentocht op de Bonke in 1986 en 1997, aldus Brok. “Die mooie, heldere, gele streep.”
Zandleven Groep
De Zandleven Groep heeft innovatie hoog in het vaandel staan, aldus Dijkstra die zich tot nu toe niet heeft laten verleiden door overnamekandidaten die volgens Brok regelmatig op de stoep staan. De groep bestaat uit meerde bedrijven. Vandaag de dag ligt de focus van de Zandleven Groep op protective coatings voor metaalconservering, waarbij de internationale markt wordt bediend met merken als Zandleven coatings (protective en marine), Ganzlin poedercoatings en Transocean coatings (protective en marine). Zandleven Coatings is de hoofdvestiging, met natlakfabriek en laboratoria, in Leeuwarden. Ganzlin Beschichtungspulver GmbH in Duitsland, dat sinds 1998 onderdeel uitmaakt van de groep, produceert en verkoopt poedercoatings. Zandleven Engineering is het projectadvies- en inspectiebureau van de groep.