Dit document geldt als aanvulling op reeds bestaande voorschriften per branche. Doorzaam, voortgekomen uit Stichting Arbo Flexbranche (STAF) en Stichting voor Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF), springt hiermee specifiek in de bres voor flexwerkers, zoals menig schilder. ‘Hun veiligheid en gezondheid dragen wij hoog in het vaandel’, zegt Doorzaam-directeur Adriana Stel. ‘Sterker nog: daartoe zijn wij op aarde.’
Samen veilig doorwerken – gelijknamig aan het overheidsprotocol voor de bouw – is opgesteld in samenspraak met de vakbonden FNV, CNV, De Unie en LBV en de werkgeversorganisaties ABU en NBBU. Het protocol tracht helderheid te scheppen over ‘wie op welk moment verantwoordelijk is voor het verstrekken van informatie en het naleven van de coronamaatregelen’. Uitgangspunt zijn de richtlijnen van het RIVM.
Mogelijk sancties
Zo zijn opdrachtgevers verplicht uitzendbureaus te informeren over werkomstandigheden en veiligheidsmaatregelen binnen een specifieke sector. De uitzender moet de uitzendkracht hierover verwittigen én controleren of hij de informatie begrijpt. Dit is de zogenoemde doorgeleidingsplicht. Doorzaam en SNCU komen in actie wanneer bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand niet in acht wordt genomen. In eerste instantie door in gesprek te gaan. Maar SNCU kan samen met Inspectie SZW, die toeziet op naleving van de arboregels, zo nodig sancties opleggen.
De eerder genoemde helpdesk geldt als loket voor vragen en informatie en als meldpunt voor overtredingen. Dit kan in vijf talen, belooft Doorzaam, te weten Nederlands, Pools, Engels, Spaans en Roemeens. Contact opnemen kan via 0800-7008 of helpdesk@doorzaam.nl. Het volledige protocol en bijbehorende flyers zijn te vinden op deze webpagina van Doorzaam. Op 20 mei volgen nog animaties in het Nederlands en het Pools ter verduidelijking.