Ga naar hoofdinhoud

Verf uit suikerbietenpulp


Het  Europees project Pulp2Value wil nieuwe waardeketens voor suikerbietenpulp creëren. Men ziet onder andere mogelijkheden voor toepassingen in verf en coatings.

Wageningen UR Food & Biobased Research start samen met Cosun (als coördinerende partij) en een tiental bedrijven in binnen- en buitenland het grootschalige Europees project Pulp2Value. Doel: méér waarde halen uit suikerbietenpulp.

Residu suikerbiet

Dit residu van de bekende suikerbiet is rijk aan cellulose en speciale koolhydraten die na bioraffinage en verdere conversie kunnen worden ingezet in hoogwaardige toepassingen. Toepassingen in wasmiddelen, personal care producten, verven en coatings, composietmaterialen en hoogwaardige plastics komen zo mogelijk binnen bereik.

Het project is één van de twee Europese demonstratieprojecten, dat door het Europese Biobased Industries Consortium wordt ondersteund. Het demonstratie project ontvangt een subsidie van ruim 6 miljoen Euro, en is per 1 juli 2015 gestart.

Andere bedrijven

Food & Biobased Research werkt binnen dit project samen met Cosun en een variatie aan grote en kleine bedrijven uit binnen- en buitenland. Onder de bedrijven zijn zowel leveranciers/verwerkers van suikerbieten, als bedrijven met interesse in de hoogwaardige componenten uit suikerbietenpulp voor toepassing in diverse applicaties.

Gert de Raaff, directeur New Business en lid van de concerndirectie van Royal Cosun: “De flinke ondersteuning door het Europees Biobased Industries Consortium draagt ertoe bij dat we, samen met onze partners, het project versneld kunnen gaan uitvoeren en zowel de economische als de technische haalbaarheid in de komende jaren kunnen aantonen. De betrokkenheid van de EU helpt om extra investeringen in zowel kennis als installaties te doen en zo de doorlooptijd naar de markt te verkorten. Het succesvol opbouwen van nieuwe biobased waardeketens is hierbij gebaat.”

Kennis- en technologieontwikkeling

Jacco van Haveren, programmamanager biobased chemicaliën bij Wageningen UR: “We gaan microcellulose vezels (MCF) uit suikerbietenpulp karakteriseren met hoogwaardige analytische apparatuur, zodat we de mogelijkheden voor gebruik in personal care producten, verven en coatings en composietmaterialen kunnen onderzoeken en de werking van het MCF kunnen begrijpen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om galacturonzuur uit suikerbieten om te zetten en zo uiteindelijk toe te werken naar galacturonzuurderivaten die dienen als bouwstenen voor polymere producten, waaronder hoogwaardige PET-achtige materialen.”

Het doel is om een flink hogere waarde te realiseren uit suikerbietenpulp, zo’n 20 tot 50 keer de huidige waarde. Verwacht wordt dat zo’n 65% van de pulp te verwaarden is dankzij de inzet van bioraffinage- en conversietechnologieën.

Eén reactie op “Verf uit suikerbietenpulp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.


Tekort aan vakkrachten onder de loep

Nieuwe Van Wijhe-conceptverf: BIOmotion70

Duurzaam onderhoud: corporaties aan zet

Flower Power-muurverf in de praktijk getest

‘Bio-beesten’ willen met boek verduurzaming aanjagen


Naar archief >