SBB heeft nog geen besluit genomen over de erkenning als leerbedrijf van samenwerkingsverbanden in de schilderssector. Maar het ziet er goed uit. Die conclusie trekt SchildersVak na een gesprek met Vincent van Baaijen van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.
In het gesprek, dat over twee weken in SchildersVakkrant en op deze site gepubliceerd zal worden, legt Van Baaijen uit dat door de SBB, waar hij manager van de sectorunit Techniek en Gebouwde omgeving is, de sector waar ook de schildersbranche onder valt, gestreefd wordt naar een eenduidig begrip van wat een leerbedrijf is. Die bestaan namelijk in allerlei verschijningsvormen. Essentieel is dat een leerbedrijf alleen een plek kan zijn waar de beroepspraktijkvorming (bpv) ook echt plaatsvindt.
Voorstel voor erkenning
Op dit moment wordt binnen de SBB de discussie over de positie van de samenwerkingsverbanden (zoals in de schilderssector die van schilder^sCool en SchildersVakschool) gevoerd. Enkele werkgeversvertegenwoordigers uit de sectoren techniek en bouw zijn voornemens een voorstel in te dienen met daarin criteria waaraan samenwerkingsverbanden moeten voldoen om erkend te worden. Die criteria liggen dicht bij uitgangspunten zoals die door de SBB zijn opgesteld. Werknemersorganisaties en het mbo-onderwijs in de sectoren bouw en techniek staan in principe positief tegenover een dergelijk voorstel. De discussie kent nog verschillende procedurele stappen, waarna het SBB-bestuur naar verwachting voor de zomer met een besluit zal komen.
Onrust
Onrust over de kwestie was ontstaan onder andere door een artikel van Savantis-directeur Ronald van Driel op onze website. Hij beweerde dat de race al gelopen was en dat samenwerkingsverbanden, omdat ze als uitzendbureau’s gezien worden, niet langer voor erkenning in aanmerking zouden kunnen komen. Dit lijkt dus niet het geval. Lees hier het stuk van Van Driel, lees hier de reactie daarop van Aad Buller van OnderhoudNL, die ook al wees op het nog voortduren van de discussie.
Keurmerk
Een hier doorheen spelende kwestie is die van de zogenaamde leerwerkintermediairs: uitzend- en detacheringsbureau’s die niet voor erkenning in aanmerking komen maar toch veel goed werk verzetten in bemiddeling van leerbedrijven zouden een keurmerk willen kunnen voeren. Daarover wordt overleg gevoerd. Waarbij het de vraag is of de SBB daarbij wel überhaupt een rol zou moeten en willen spelen.
Een uitgebreid interview met Vincent van Baaijen over deze en andere kwesties verschijnt in SchildersVakkrant 3, van 26 februari, en is eerder die week te lezen in het premiumdeel van Schildersvak.nl